Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Miedź

Miedź

Miedź

Miedź rodzima (wielkość ok. 4 cm)
Dane ogólne
Nazwa, symbol, l.a. Miedź, Cu, 29
Grupa, okres, blok 11 , 4, d
Właściwości metaliczne metal przejściowy
Jeżeli nie podano inaczej, dane dotyczą
warunków normalnych (0 °C, 1013,25 hPa)

Miedź (Cu, łac. cuprum) – pierwiastek chemiczny , z grupy metali przejściowych układu okresowego . Nazwa miedzi po łacinie (a za nią także w wielu innych językach, w tym angielskim) pochodzi od Cypru , gdzie w starożytności wydobywano ten metal. Początkowo nazywano go metalem cypryjskim (łac. cyprum aes), a następnie cuprum. Posiada 26 izotopów z przedziału mas 55-80. Trwałe są tylko dwa: 63 i 65.

Spis treści

Czysta miedź metaliczna

Miedziany krążek o czystości ≥99,95% otrzymany metodą ciągłego odlewu i wytrawiony powierzchniowo dla uwidocznienia struktury wewnętrznej
Starożytna sztabka miedzi pokryta patyną ( Kreta )

Miedź ma gęstość 8,96 g/cm³ i temperaturę topnienia 1083 °C. Po wytopie i oczyszczeniu jest miękkim metalem o bardzo dobrym przewodnictwie cieplnym i elektrycznym. Jest dość odporna chemicznie, zalicza się do metali półszlachetnych . Nie ulega działaniu kwasów w warunkach nieutleniających.

Czysta miedź ma kolor różowy[1]; wraz ze złotem i osmem jest jednym z trzech metali niemających barwy szarej lub srebrnej. Na powietrzu pokrywa się cienką warstwą CuO , w wyniku czego ciemnieje i przybiera barwę określaną jako czerwona[1] lub czerwonobrązowa[2]. Podczas dłuższego wystawienia na działanie warunków atmosferycznych, pod wpływam wilgoci i dwutlenku węgla ulega powolnej korozji atmosferycznej powierzchniowej (→ pasywacja ), pokrywając się charakterystyczną zieloną patyną zwaną grynszpanem szlachetnym (śniedzenie miedzi). W atmosferze zawierającej dwutlenek siarki w skład patyny wchodzi także zasadowy siarczan miedzi(II) (CuOH)2SO4, a powłoka taka nie stanowi ochrony przed dalszą korozją[3].

Miedź można przerabiać plastycznie na zimno i na gorąco, ale w przypadku przeróbki na zimno następuje utwardzenie metalu (w wyniku zgniotu), które usuwa się przez wyżarzenie rekrystalizujące (w temp. 400-600 °C). Przeróbkę plastyczną na gorąco przeprowadza się w temp. 650-800 °C.

Miedź czysta zawiera 0,01-1,0% zanieczyszczeń, zależnie od rodzaju wytwarzania, przetwarzania i oczyszczania. Za zanieczyszczenia uważa się takie pierwiastki jak: Bi , Pb , Sb , As , Fe , Ni , Sn , Zn oraz S .

Metaliczna miedź (podobnie jak metaliczne srebro ) wykazuje silne właściwości antybakteryjne[4].

Charakterystyka niektórych związków

Pięciowodny siarczan miedzi(II) CuSO4· 5H2O ma własności odkażające, a bezwodny ma silne własności higroskopijne i niekiedy stosowany jest do osuszania rozpuszczalników. Kompleksy miedzi są trwałe, jednak dość łatwo jest zmieniać stopień utlenienia miedzi w takich kompleksach i dlatego są one często stosowane jak katalizatory reakcji redoks . Związki miedzi(I) są trudno rozpuszczalne w wodzie, natomiast wodne roztwory soli miedzi(II) z reguły mają barwę niebieską lub niebiesko-zieloną.

Występowanie

Występuje w skorupie ziemskiej w ilościach 55 ppm . W naturze występuje w postaci rud oraz w postaci czystej jako minerał - miedź rodzima . Miedź rodzima jest rzadko spotykana. Głównym źródłem tego metalu są minerały:

Wydobycie rud i produkcja miedzi

Wydobycie miedzi na świecie
Największa odkrywkowa kopalnia miedzi na świecie – Chuquicamata ( Chile , 1984)

Ze względu na duże zapotrzebowanie i stosunkowo małe zasoby naturalne miedź stanowi materiał strategiczny. Większość miedzi wydobywa się jako siarczek w kopalniach odkrywkowych ze złóż porfiru miedziowego zawierającego do 1% miedzi. W światowym wydobyciu rud miedzi w przeliczeniu na czysty składnik, wynoszącym w 2003 r. łącznie 13 600 tys. ton, przodowały: Chile (4 900 tys. ton), USA (1 140 tys. ton), Indonezja (1 000 tys. ton), Australia (860 tys. ton), Peru (840 tys. ton), Kanada (614 tys. ton), Rosja (500 tys. ton), Polska (460 tys. ton) i Zambia (430 tys. ton) [].

W światowej produkcji miedzi rafinowanej, która w 2003 r. wyniosła 15 200 tys. ton, przodowały: Chile (2 900 tys. ton), Chiny (1 700 tys. ton), Japonia (1 430 tys. ton), USA (1 320 tys. ton), Rosja (820 tys. ton), Niemcy (595 tys. ton), Polska (530 tys. ton), Peru (520 tys. ton), Australia (500 tys. ton), i Korea Południowa (510 tys. ton) [].

Otrzymywanie

Rudy miedzi zawierają tylko nieznaczne ilości miedzi. W celu oddzielenia siarczków miedzi od skały płonnej, stosowana jest flotacja . Otrzymane w ten sposób koncentraty miedzi przerabiane są w piecach hutniczych (np. piec zawiesinowy firmy Outotec), a produktem wytopu są anody miedziowe. Anody te poddawane są elektrorafinacji. Produktem huty są katody , które w zależności od przeznaczenia przetapiane są na wlewki różnego kształtu i wielkości.

Zastosowanie miedzi

Miedź obok żelaza odegrała wyjątkową rolę w rozwoju cywilizacji ludzkiej. Epoka brązu zawdzięcza swoją nazwę jednemu ze stopów miedzi . Pierwiastek ten znany jest od starożytności, od kiedy to był podstawowym składnikiem brązów .

Jest masowo wykorzystywana jako surowiec do produkcji przewodów elektrycznych i powszechnie w elektronice , a także w budownictwie (pokrycie dachów, elementy różnych instalacji), jako barwnik szkła oraz katalizator .

Miedź jest dodawana do wielu stopów, zarówno do stali jak i do stopów aluminium . Jest też dodawana do srebra i złota poprawiając znacznie ich własności mechaniczne.

Miedź z cyną , cynkiem , molibdenem i innymi metalami przejściowymi tworzy cały zestaw stopów zwanych ogólnie brązami. Najbardziej znane z nich to: udający złoto tombak i posiadający bardzo dobre własności mechaniczne oraz znaczną odporność na korozję mosiądz . Stopy miedzi stosuje się do wyrobu kosztownej armatury, elementów precyzyjnych urządzeń mechanicznych i w jubilerstwie.

Znaczenie biologiczne miedzi

Miedź występuje powszechnie w wielu organizmach roślinnych i zwierzęcych. Szczególnie dużo jest jej w wołowinie, sałacie, grzybach, owocach morza ( ostrygi , homary ), gotowanych podrobach , ale można ją znaleźć również w chlebie gruboziarnistym, warzywach strączkowych , owocach awokado i kiwi . Dużą zawartość miedzi ma także nasienie ssaków. Jako mikroelement jest niezbędna dla życia wielu organizmów, biorąc udział m.in. w fotosyntezie i oddychaniu , jednak niektóre giną już przy bardzo niskich jej stężeniach. Dotyczy to np. skrętnicy , choć inne glony też są stosunkowo wrażliwe na obecność jonów miedziowych w wodzie, przez co sole miedzi mogą być stosowane jako algicydy [5].

Miedź jest mikroelementem występującym w centrach aktywnych wielu enzymów . Znajduje się tam, ze względu na łatwość pobierania i oddawania elektronu w czasie zmiany stopnia utlenienia . Potrzebna jest do tworzenia się krwinek czerwonych, wchodzi w skład hemocyjaniny , wpływa pozytywnie na błonę otaczającą komórki nerwowe , bierze udział w przesyłaniu impulsów nerwowych. Wchodzi w skład dysmutazy ponadtlenkowej , enzymu o działaniu przeciwutleniającym , chroniącego błony komórkowe przed wolnymi rodnikami . Ponadto bierze udział w tworzeniu tkanki łącznej (wiązania krzyżowe w cząsteczkach kolagenu i elastyny katalizowane przez oksydazę lizylową) i syntezie prostaglandyn , związków zwanych hormonami miejscowymi, wpływających między innymi na czynność serca i ciśnienie tętnicze krwi . U fotoautotrofów wchodzi w skład plastocyjaniny .

Jej minimalne dzienne spożycie wynosi 0,5 ppm . Genetycznie uwarunkowany defekt metabolizmu miedzi prowadzi do wystąpienia schorzenia zwyrodnienia wątrobowo-soczewkowego choroby Wilsona . Niedobór miedzi może stać się przyczyną niedokrwistości , ponieważ zbyt mała ilość tego pierwiastka powoduje gorsze wchłanianie żelaza i zmniejszenie liczby czerwonych krwinek . Ponadto przypuszcza się, że powoduje uszkodzenie serca i tętnic , zaburzenia pracy systemu nerwowego, np. mrowienia, brak koncentracji. Niewystarczająca ilość miedzi obniża również ilość białych krwinek , a zatem zmniejsza odporność organizmu na infekcje. Niedobór miedzi zaburza również gospodarkę lipidową organizmu – powoduje wzrost poziomu trójglicerydów we krwi, niealkoholowe stłuszczenie wątroby (NASH) oraz zaburzenia syntezy dopaminy i melaniny , które objawiają się złym samopoczuciem i zwiększoną podatnością na oparzenia słoneczne[].

Wchłanianie miedzi (podobnie jak jonów innych metali) w przewodzie pokarmowym jest blokowane przez białka mleka i jaj oraz warzywa krzyżowe zawierające duże ilości związków siarki (np. kapusta, cebula, por, czosnek, gorczyca). Spożywanie tych produktów łącznie z pokarmem o dużej zawartości miedzi znacząco zmniejsza wchłanianie tego pierwiastka przez organizm. Owoce morza obok miedzi zawierają bardzo dużo cynku , który całkowicie blokuje wchłanianie miedzi.

Spożywanie nadmiaru miedzi prowadzić może do zaburzeń pokarmowych i uszkodzenia wątroby. Może to mieć miejsce w przypadku spożywania wody pitnej o niskiej twardości lub niskim pH dostarczanej miedzianą instalacją wodociągową (woda taka wypłukuje miedź z instalacji)[6]. Dawka śmiertelna miedzi zawarta jest w około 30 g siarczanu miedzi . Dopuszczalne górne spożycie wynosi 10 mg/dzień dla dorosłych. Objawy zatrucia są podobne do zatrucia arszenikiem . W przypadku podejrzenia zatrucia podaje się albuminę jako mleko lub białko jaj.

Źródła miedzi w pokarmach

  • wołowina
  • ryby
  • jęczmień i kasza jęczmienna
  • liście winogron
  • nasiona słonecznika
  • orzechy
  • płatki owsiane
  • suche nasiona roślin strączkowych
  • pieczywo ciemne
  • podroby (nerki, mózg, wątroba)
  • warzywa liściaste (np. sałata) nienależące do krzyżowych
  • awokado (inne owoce zawierają małe ilości miedzi)

Przypisy

  1. 1,0 1,1 Adam Bielański : Chemia ogólna i nieorganiczna. Warszawa: PWN , 1981, s. 632. . 
  2. Encyklopedia techniki CHEMIA. Warszawa: WNT , 1965. 
  3. Badania struktur miedzi (instrukcja do zajęć laboratoryjnych) . Politechnika Białostocka , Wydział Mechaniczny. [dostęp 2008-12-03].
  4. Hiroshi Kawakami, Kazuki Yoshida, Yuya Nishida, Yasushi Kikuchi, Yoshihiro Sato. Antibacterial properties of metallic elements for alloying evaluated with application of JIS Z 2801:2000 . „ISIJ International”. 48 (9), ss. 1299-1304 (2008) ( ang. ). 
  5. Stefan Gumiński: Fizjologia glonów i sinic. Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 1990. . 
  6. Stenhammar L. Diarrhoea following contamination of drinking water with copper.. „Eur J Med Res”. 6 (4), ss. 217-8 (1999). PMID 10383874 . 

Zobacz też


Inne hasła zawierające informacje o "Miedź":

Ziemia Ognista (archipelag) ...

Sedmídolí ...

Czarny Grzbiet (Karkonosze) ...

Ewolucja na tolerancję wysokiego stężenia jonów miedzi w glebie. Plejotropowym efektem odporności na Miedź jest bardzo niska żywotność hybryd pomiędzy rasą odporną a typem dzikim [5].Specjacja ...

Aldozy ...

Układ scalony ...

Kaplica Zadzika na Wawelu ...

Kaplica Wazów na Wawelu ...

1971 ...

Dach hełmowy ...


Inne lekcje zawierające informacje o "Miedź":

010. Dzieje Ziemi (plansza 8) ...

210. Gospodarka Polski. Przemysł i budownictwo (plansza 10) masło (około 2%), cukier (2%), kwas siarkowy (2%), nawozy azotowe (około 2%), Miedź rafinowana (około 3%), cynk (około 2%), srebro (około 7%), odbiorniki telewizyjne ...

003 b Rewolucja neolityczna (plansza 10) ...





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie