Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Twardość wody

Twardość wody

Twardość wody – cecha wody , będąca funkcją stężenia soli wapnia , magnezu i innych metali, które są zdolne do tworzenia soli na wyższym niż pierwszy stopniu utlenienia .

Spis treści

Podział twardości

Twardość wody dzieli się na:

Ogólna twardość wody jest sumą twardości węglanowej i trwałej.

Nazwa "twardość nietrwała" wynika z faktu, że wodorowęglany są nietrwałe termicznie i podczas ogrzewania przekształcają się do nierozpuszczalnych w wodzie węglanów , które wytrącają się z roztworu (jest to proces odwrotny do rozpuszczania w wodzie skał węglanowych w obecności CO2), np.:

Ca2+ + 2HCO2−3 ⇌ CaCO3 + H2O + CO2

Natomiast chlorki, siarczany i azotany są trwałe i pozostają również po przegotowaniu wody.

Wpływ twardości na właściwości wody

Twardość wody ma wpływ na jej napięcie powierzchniowe . Czym większe napięcie powierzchniowe wody, tym trudniej zwilża ona wszelkie powierzchnie, na skutek czego trudniej jest za jej pomocą czyścić zabrudzone powierzchnie. Twarda woda wymaga stosowania większych ilości mydła , gdyż powoduje wytrącenie trudno rozpuszczalnych soli kwasów tłuszczowych i metali odpowiedzialnych za twardość wody.

Duża, nietrwała twardość wody kotłowej stanowi często poważny techniczny problem, gdyż w trakcie wielu procesów technologicznych związanych z podgrzewaniem wody następuje wtedy osadzanie się tzw. kamienia kotłowego .

Skale twardości wody

Twardość wody wyraża się w trzech różnych skalach:

  • stopniach niemieckich (°n lub °d) – 1 °n = 10,00 m g CaO w 1 litrze wody oraz 1 °n = 17,86 m g CaCO3 w 1 litrze wody
  • stopniach francuskich (°f) – 1 °f = 10,00 m g CaCO3 w 1 litrze wody
  • milivalach na litr (mval/l) – 1 mval = 1 miligramorównoważnik (0,5 mili mol ) jonów Ca 2+ oraz 1 mval = 50 mg CaCO3 w 1 litrze wody.

Twardość wody użytkowej

Typowa twardość wody użytkowej (kranowej) wynosi ok. 10 °n. Woda poniżej 3 °n jest uważana za miękką, zaś woda powyżej 30 °n jest uważana za twardą:

  • bardzo miękka: <75 mg CaCO3/dm3
  • miękka: 75–150 mg CaCO3/dm3
  • średnio twarda: 150–300 mg CaCO3/dm3
  • twarda: 300–500 mg CaCO3/dm3
  • bardzo twarda: >500 mg CaCO3/dm3

Twardość wody pitnej wg norm polskich powinna wynosić 60–500 mg CaCO3/dm3[1]

Przypisy

  1. Polska Norma PN-C-04554-01:1971 "Woda i ścieki. Badania twardości. Postanowienia ogólne i zakres normy" oraz nowsza PN-ISO 6059:1999 "Jakość wody. Oznaczanie sumarycznej zawartości wapnia i magnezu. Metoda miareczkowa z EDTA "


Inne hasła zawierające informacje o "Twardość wody":

Dziady (zwyczaj) ...

Rodzimy Kościół Polski ...

Ren ...

Wag ...

Oddychanie komórkowe ...

Linz ...

Uznam ...

Albumina ...

Kwas fosforowy ...

Wittenberga ...


Inne lekcje zawierające informacje o "Twardość wody":

Zaokrąglanie liczb (plansza 12) ...

Pochwała przyjaźni i hartu ducha w opowiadaniu ˝Stary człowiek i morze˝ (plansza 11) ...

Co nie może się zdarzyć więcej niż raz? - W. Szymborska (plansza 8) ...





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie