Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Chleb

Chleb

Chleb wyrobiony w różnych kształtów bochny
Bułki
Świeżo upieczone bochny chleba

Chlebpieczywo otrzymywane z wypieku ciasta , będącego jednorodnym połączeniem mąki zbożowej różnego gatunku i wody , poddanego najczęściej, ale nie zawsze, fermentacji alkoholowej (z wykorzystaniem drożdży ) bądź mlekowej (bakteryjnej) , wyrobionego w bochny różnego kształtu i wielkości. Oprócz chleba pulchnego, wyrabianego z ciasta drożdżowego lub ciasta z dodatkiem proszku do pieczenia ( węglan sodu ), znane są też odmiany chleba opartego na niespulchnianym cieście kruchym.

Chleb znany w starożytności nie przypominał współczesnego pulchnego wypieku, raczej zbliżony był do podpłomyka , znanej obecnie macy lub cienkiego podkładu pod pizzę . Taki chleb łatwiej było łamać niż kroić i zapewne stąd wziął się powszechnie znany w wielu kulturach zwyczaj obrzędowego łamania chlebem. Zwyczaj łamania, a nie krojenia chleba, utrzymał się zresztą do dzisiaj w kulturze śródziemnomorskiej (m.in. we Francji ).

Wyraz chleb jest zapożyczeniem z języka starogermańskiego - hlaiba, starogockie hlaifs, staroislandzkie hleifr[1].

Spis treści

Gatunki chleba

Rozróżnia się chleb żytni ( razowy i biały), chleb mieszany żytnio-pszenny oraz chleb pszenny. Wszystkie chleby razowe (a zwłaszcza tak zwane całoziarnowe – np. chleb Grahama i chleb Steinmetza) mają dużą wartość odżywczą i witaminową . W krajach północnych bardziej rozpowszechniony jest chleb żytni niż pszenny, w niektórych okolicach wypieka się także chleb z mąki jęczmiennej i owsianej , a na obszarach uprawy kukurydzy ważnym składnikiem ciasta do wypieku chleba jest mąka kukurydziana.

Większość współczesnych rodzajów chleba spotykanych w Europie i USA jest bardzo pulchna. Pulchny chleb łatwiej się gryzie i trawi.

W niektórych krajach śródziemnomorskich utrzymuje się jednak wciąż tradycja wypieku chleba niespulchnianego, lub spulchnianego tylko w minimalnym stopniu. (m.in. na Sycylii , Grecji , krajach Maghrebu , Izraelu , Turcji ).

Wypiek chleba i jego skład

Podstawowymi składnikami chleba są: mąka pszenna lub mąka żytnia , woda , sól oraz dodatki, na przykład drożdże lub kwaśne mleko (w celu wywołania fermentacji ).

Celem fermentacji jest zawsze wytworzenie wewnątrz masy ciasta znacznych ilości dwutlenku węgla , który na skutek zwiększania swojej objętości w trakcie procesu pieczenia powoduje spulchnienie końcowego produktu. Przy produkcji chleba pulchnego na skalę przemysłową czasami zamiast drożdży stosuje się węglan sodu , który w podwyższonej temperaturze rozkłada się z wydzieleniem dwutlenku węgla.

Chleb wypieka się w piecu piekarskim w temperaturze 200-250 °C. Chleb zawiera 45-49% węglowodanów , 4,5-8,3% substancji białkowych , ok. 1% tłuszczu , 0,2-1,5% błonnika , ok. 1,5% substancji popiołotwórczych oraz 42-48% wody . Skórka chleba składa się głównie ze skarmelizowanej dekstryny .

Historia chleba

Czasy starożytne

Chleb wymieniany jest wśród elementarnych posiłków człowieka w najstarszych źródłach historii kultury materialnej Europy i Bliskiego Wschodu , znany jest od co najmniej 10-11 tysięcy lat; stanowi jeden z podstawowych składników codziennej diety człowieka. Chleb odgrywa również istotną rolę kultową – wzmianki o tym znajdują się na przykład w Starym Testamencie – i kulturowo-symboliczną. Znany był już w starożytności, w Babilonii i Asyrii , Egipcie , Izraelu , Grecji oraz cesarstwie rzymskim .

Wygląd i właściwości chleba zmieniały się znacznie w ciągu wieków doskonalenia techniki otrzymywania mąki oraz przyrządzania i wypieku ciasta. Najbardziej pierwotną formą chleba są placki z mąki i śruty pieczone w popiele, na rozgrzanych kamieniach, później także na rusztach i blachach. Odrębnym rodzajem chleba były suche placki starożytnych Izraelitów ( maca ).

Pieczenie placków pod glinianym garnkiem (dzwonem), przysypywanym gorącym popiołem, dało początek kopułowym piecom piekarskim z bocznym otworem, które w takiej formie przetrwały od czasów rzymskich niemal do naszej epoki. Bochny wypiekane w taki sposób wykazywały (w porównaniu do tych pieczonych w popiele) wiele zalet: były czyste, podczas wypieku nie traciły całkowicie wilgoci i uzyskiwały pewien stopień pulchności (takimi plackami były zapewne chleby pokładne z Biblii).

Szybko nauczono się zwiększać pulchność bochnów chleba poprzez poddawanie ciasta samorzutnej fermentacji , dzięki której uzyskiwało ono gąbczastą strukturę – a sam chleb stawał się smaczniejszy i bardziej strawny. Do wywołania fermentacji używano części ciasta z poprzedniego zaczynu, a także drożdży z osadów winiarskich.

Przaśne placki i płaski chleb z ciasta robionego na zakwasie lub drożdżach spożywano zarówno w starożytnym Egipcie, jak i w Grecji i w Rzymie. W tym ostatnim – za czasów Oktawiana Augusta – istniało ponad 300 piekarń wytwarzających różne rodzaje chleba.

Od średniowiecza do czasów współczesnych

Kołacz weselny

Chleb także we wczesnym średniowieczu, jeszcze w czasach przedchrześcijańskich, odgrywał w Europie znaczącą rolę w obrzędowości lokalnej. U Słowian w formie kołacza stanowił istotny element wesel i świąt etnicznych . W okresie późniejszym, średniowieczną sztukę piekarską rozwijano w klasztorach i rzemieślniczych (cechowych) piekarniach miejskich.

W Jaworze co roku organizowane są Międzynarodowe Targi Chleba.

Chleb krojony

Otto Frederick Rohwedder uważany jest powszechnie za wynalazcę przemysłowego chleba porcjowanego. W 1912 r. Rohwedder opatentował maszynę do automatycznego krojenia chleba, jednak problemy z utrzymaniem świeżości takiego pieczywa zniechęciły go do uruchomienia produkcji na większą skalę. Dopiero w 1928 r., po emigracji do USA , Rohwedder wrócił do swojego wcześniejszego pomysłu, projektując linię produkcyjną, która najpierw kroiła, a następnie natychmiast szczelnie pakowała pokrojony chleb. Maszyna ta została zainstalowana i uruchomiona po raz pierwszy przez firmę Chillicothe Baking Company w piekarni w Chillicothe , Missouri ( USA ). Pierwsze kromki powstały 7 lipca tego samego roku.

Produkt nazwany "Kleen Maid Sliced Bread" okazał się sukcesem i był reklamowany jako "największy krok naprzód w branży piekarskiej od czasu pakowanego chleba" ("the greatest forward step in the baking industry since bread was wrapped"). W roku 1933 już prawie 80% wszystkich bochenków chleba sprzedawanych w USA było krojone. O powodzeniu wynalazku świadczy to, iż w czasie II wojny światowej pojawiło się powiedzenie, będące przeróbką powyższego sloganu reklamowego: "najlepsza rzecz od czasu, gdy wynaleziono krojony chleb".

Zobacz też

Przypisy

  1. Franciszek Sławski. Słownik etymologiczny języka polskiego 1958, Wiesław Boryś. Słownik etymologiczny języka polskiego 2005.

Linki zewnętrzne


Inne hasła zawierające informacje o "Chleb":

Dzień Zmarłych je aluzje do personifikacji śmierci. SymbolikaCzaszka z cukru, przyprawiona czekoladą i szarłatem wyniosłym Chleb zmarłych (pan de muerto)Ludzkie czaszki zrobione z cukru (calaveras de dulce), ...

Klemens Maria Hofbauer po pomoc i ratunek. Hofbauer musiał ciężko pracować, by wystarczyło dla wszystkich Chleba.W 1771, wyruszył w podróż do Włoch , dotarł do Tivoli , gdzie zdecydował ...

Dożynki ...

Wigilia Bożego Narodzenia i zbierają słodycze w zamian za śpiewanie kolęd. Na każdym stole znajdziemy Chleb Chrystusa, duże słodkie bochenki w różnych kształtach i z różnymi zdobieniami. ...

Ślub małżeńskiego przez swego przedstawiciela.Przyszli małżonkowie składają podpisy na dokumentach ślubnych. Zwyczaje ślubneWeselny Chleb i sól, występujący w polskiej tradycjiTradycyjny ślub japońskiŚlub w Kościele katolickimŚlub ...

Warłam Szałamow roku 1979 umieszczony w domu starców. Tam izolował się od otoczenia, gromadził Chleb pod materacem łóżka, owijał szyję ręcznikiem, by go nie skradziono. Sprowadzony ...

Dzień Kobiet krajach.W 1917 roku kobiety w Rosji zorganizowały strajki i protesty pod hasłem "Chleb i pokój". Cztery dni później abdykował car, a rząd tymczasowy przyznał ...

Werona która była w stanie przywrócić jej siły. Przygotował pearà: sos z tartym Chlebem, szpikiem wołowym, masłem, rosołem mięsnym i obfitą ilością pieprzu[55]. Do dziś ...

Anarchizm komunistyczny takich jak Fields, Factories and Workshops (Pola, fabryki i warsztaty) czy Zdobycie Chleba analizował możliwości wprowadzenia anarchokomunizmu i szczegóły jego realizacji. Wykazywał również, że ...

Piotr Kropotkin 1901 roku coraz bardziej angażował się w sprawy rosyjskie, m.in. współtworzył pismo Chleb i wola.W 1914 roku Kropotkin poparł I wojnę światową i wezwał ...


Inne lekcje zawierające informacje o "Chleb":

Tęsknota za ojczyzną - ˝Moja piosnka (II)˝ Cypriana Kamila Norwida (plansza 8) Szacunek dla Chleba ...

Geneza Syzyfowych prac (plansza 5) środków do życia. Pieniądze z przygodnie udzielanych korepetycji starczają mu jedynie na Chleb i herbatę. Znowu zostaje guwernerem we dworach szlacheckich, w rodzinach ziemiańskich. ...

202 Europa w I wojnie światowej (plansza 12) i stosowano produkty zastępcze (np. herbatę z liści różnych roślin, kawę zbożową, Chleb kartoflany, sacharynę zamiast cukru). ...





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie