Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Karmel siarczynowy

Karmel siarczynowy

Karmel siarczynowy, karmel zasadowo-siarczynowy, karmel klasy II ( E150b ) – sól siarczynu karmelu , syntetyczny brązowy barwnik spożywczy . Jego produkcja polega na ogrzewaniu sacharozy z dwutlenkiem siarki lub związkami zawierającymi siarkę .

Spis treści

Zastosowanie

W przemyśle spożywczym używany głównie do barwienia produktów takich jak: whisky , brandy , lody oraz mleczne napoje fermentowane . Poza tym stosuje się go także jako aromat[1].

Działanie niepożądane

Karmel siarczynowy może negatywnie wpływać na wątrobę , a także powodować nadpobudliwość oraz problemy żołądkowe .[1]

Zobacz też

Przypisy

  1. 1,0 1,1 Bill Statham: E213: Tabele dodatków i składników chemicznych. Warszawa: Wydawnictwo RM, 2006, s. 336. . 


Inne hasła zawierające informacje o "Karmel siarczynowy":

Ludwik XVIII ...

Aleksandr Suworow ...

Arystoteles ...

Augustyn z Hippony ...

Erazm z Rotterdamu ...

Johannes Eckhart ...

Chleb ...

Góra Oliwna ...

Eliasz ...

Cukiernictwo ...


Inne lekcje zawierające informacje o "Karmel siarczynowy":

Hasło nie występuje w innych lekcjach!





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie