|
Karmel amoniakalny
Karmel amoniakalnyKarmel amoniakalny, karmel klasy III (
E150c
) – syntetyczny, brązowy
barwnik spożywczy
, otrzymywany w wyniku działania
amoniaku
na
sacharozę
.
Dopuszczalne dzienne spożycie
wynosi 200
mg
/
kg
ciała.[1] ZastosowanieW
przemyśle spożywczym
stosowany do barwienia: ciemnego pieczywa,
sosu sojowego
i
ostrygowego
,
herbatników
,
dżemów
,
marynat
,
czekolad
,
polew
i
deserów
mlecznych
. Działanie niepożądaneMoże wywoływać
nadpobudliwość
, a także wpływać negatywnie na
wątrobę
,
żołądek
oraz
płodność
. W niektórych testach na zwierzętach wywoływał
konwulsje
. Jest
toksyczny
dla
krwi
szczurów
. Przypisy Bibliografia- Bill Statham: E213. Tabele dodatków i składników chemicznych. Warszawa: Wydawnictwo RM, 2006. .
Zobacz też
Inne hasła zawierające informacje o "Karmel amoniakalny":
Ludwik XVIII
...
Aleksandr Suworow
...
Arystoteles
...
Aldozy
...
Augustyn z Hippony
...
Erazm z Rotterdamu
...
Johannes Eckhart
...
Chleb
...
Góra Oliwna
...
Eliasz
...
Inne lekcje zawierające informacje o "Karmel amoniakalny":
Pierwiastki bloku energetycznego d (plansza 16)
...
|
|
|
|