Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Karmel amoniakalny

Karmel amoniakalny

Karmel amoniakalny, karmel klasy III ( E150c ) – syntetyczny, brązowy barwnik spożywczy , otrzymywany w wyniku działania amoniaku na sacharozę .

Dopuszczalne dzienne spożycie wynosi 200 mg / kg ciała.[1]

Spis treści

Zastosowanie

W przemyśle spożywczym stosowany do barwienia: ciemnego pieczywa, sosu sojowego i ostrygowego , herbatników , dżemów , marynat , czekolad , polew i deserów mlecznych .

Działanie niepożądane

Może wywoływać nadpobudliwość , a także wpływać negatywnie na wątrobę , żołądek oraz płodność .

W niektórych testach na zwierzętach wywoływał konwulsje . Jest toksyczny dla krwi szczurów .

Przypisy

  1. Food-Info.net: E150: Karmel ( pol. ). [dostęp 2010-09-30].

Bibliografia

  • Bill Statham: E213. Tabele dodatków i składników chemicznych. Warszawa: Wydawnictwo RM, 2006. . 

Zobacz też


Inne hasła zawierające informacje o "Karmel amoniakalny":

Ludwik XVIII ...

Aleksandr Suworow ...

Arystoteles ...

Aldozy ...

Augustyn z Hippony ...

Erazm z Rotterdamu ...

Johannes Eckhart ...

Chleb ...

Góra Oliwna ...

Eliasz ...


Inne lekcje zawierające informacje o "Karmel amoniakalny":

Pierwiastki bloku energetycznego d (plansza 16) ...





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie