Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Sacharoza

Sacharoza

Sacharoza

Ogólne informacje
Nomenklatura systematyczna ( IUPAC ):
(2R,3R,4S,5S,6R)-2-((2S,3S,4S,5R)-3,4-dihydroksy-2,5-bis(hydroksymetylo)tetrahydrofuran-2-yloksy)-6-(hydroksymetylo)tetrahydro-2H-pirano-3,4,5-triol
Inne nazwycukroza
O-β-D-Fruf-(2→1)-α-D-Glcp
α-D-glukopiranozylo-(1,2)-β-D-fruktofuranozyd
Wzór sumarycznyC12H22O11
SMILES
Masa molowa 342,30 g / mol
Wyglądbiałe (bezbarwne) kryształy
Identyfikacja
Numer CAS 57-50-01
PubChem 1115[1]
Niebezpieczeństwa
NFPA 704

1
1
0
 
Numer RTECS WN6500000
Podobne związki
Podobne związki celobioza , laktoza , maltoza , trehaloza
Jeżeli nie podano inaczej, dane dotyczą
warunków standardowych (25 °C, 1000 hPa)

Sacharoza (β-D-fruktofuranozylo-α-D-glukopiranozyd) – związek organiczny z grupy węglowodanów , disacharyd (dawniej: dwusacharyd), złożony z fruktozy i glukozy , będący zasadniczym składnikiem cukru trzcinowego i cukru buraczanego .

Spis treści

Budowa cząsteczki

Sacharoza jest disacharydem, czyli cukrem złożonym z dwóch reszt monosacharydowych połączonych ze sobą wiązaniem glikozydowym . Monosacharydami budującymi cząsteczkę sacharozy są: fruktoza (β-D-fruktofuranoza) oraz glukoza (α-D-glukopiranoza). Grupy te są połączone za pomocą wiązania α,β-1,2-glikozydowego.

Właściwości fizyczne

W temperaturze pokojowej sacharoza jest bezbarwnym, krystalicznym ciałem stałym. Jest nietoksyczna, ma słodki smak i bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie. Temperatura topnienia : 184 °C.

Właściwości chemiczne

Należy do cukrów nieredukujących, o czym świadczy negatywny wynik próby Trommera . W kwaśnym środowisku hydrolizuje do fruktozy i glukozy wg schematu:

{{\rm C_{12}H_{22}O_{11}} \atop sacharoza} + {{\rm H_2O} \atop woda} \ \overrightarrow{{}_{{\rm HCl},\ enzymy}} \ {{\rm C_6H_{12}O_6} \atop glukoza} + {{\rm C_6H_{12}O_6} \atop fruktoza}

Pod wpływem stężonego kwasu siarkowego sacharoza ulega zwęgleniu:

C12H22O11 + H2SO4 → 12 C + 11 H2O

Historia

Sacharozę na skalę przemysłową zaczęto otrzymywać na Bliskim Wschodzie z trzciny cukrowej już w starożytności . Cukier wyrabiano także w Indiach oraz Chinach . Grecy byli narodem, którym zawdzięczamy pojawienie się cukru w Europie . Sprowadzono go w IV wieku p.n.e. i stosowano wówczas jako kosztowny lek.

Po odkryciu Ameryki przez Europejczyków założono tam wielkie plantacje trzciny cukrowej , dzięki czemu dostawy cukru do Europy znacznie wzrosły. Pierwsza udana próba otrzymania cukru z buraków cukrowych odbyła się w 1747 r. Proces opracował niemiecki chemik Andreas Sigismund Marggraf . Pierwsza cukrownia została wybudowana przez Acharda w Konarach na Śląsku w 1802 r.

Przypisy

  1. Sacharoza – podsumowanie ( ang. ). PubChem Public Chemical Database.


Inne hasła zawierające informacje o "Sacharoza":

Oddychanie komórkowe zwierząt[85]. 1897 Hans i Eduard Buchner przypadkowo okryli, że bezkomórkowym ekstrakcie z drożdży Sacharoza rozkładana jest do alkoholu[86]. Za prace dotyczące fermentacji Eduard Buchner otrzymał ...

Fruktoza ...

Materiał zapasowy roślin ...

Chemia ...

Cukier spożywczy ...

Cukier buraczany ...

Inwertaza ...

Cukry proste ...

Kwas cytrynowy ...

Miód ...


Inne lekcje zawierające informacje o "Sacharoza":

Trawienie i wchłanianie substancji odżywczych (plansza 12) przy udziale amylazy trzustki (2) do maltozy (3). Wszystkie dwucukry (maltoza, laktoza, Sacharoza) – (3) znajdujące się w dwunastnicy zostają rozłożone przez odpowiednie enzymy ...

Węglowodany (cukry) - część 3 (plansza 2) - część 3 Glikozydy Monosacharydy ryboza, deoksyryboza: wzory funkcje biologiczne, pochodne Disacharydy Sacharoza, Celobioza, Maltoza, Laktoza wzór właściwości fizyczne i chemiczne funkcje biologiczne, zastosowanie Polisacharydy Skrobia, Celuloza wzory właściwości fizyczne i ...

Węglowodany (cukry) - część 3 (plansza 11) e height=434 width=770 > Disacharydy - Sacharoza Właściwości sacharozy: Fizyczne: ciało krystaliczne białe smak słodki bardzo dobrze rozpuszczalna w wodzie słabo rozpuszczalna w alkoholu Chemiczne: brak ...





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie