Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Karmel amoniakalno-siarczynowy

Karmel amoniakalno-siarczynowy

Karmel amoniakalno-siarczynowy, karmel klasy IV ( E150d ) – sól amonowa siarczynu karmelu , syntetyczny brązowy barwnik spożywczy .

Dopuszczalne dzienne spożycie wynosi 200 mg / kg ciała.[1]

Spis treści

Zastosowanie

W przemyśle spożywczym jest używany do barwienia takich produktów, jak: porter , napoje typu cola , czekolady , brązowy sos do mięs , dżemy , wyroby cukiernicze, granulowane herbaty , wina .[2]

Działanie niepożądane

Może wywoływać nadpobudliwość , a także rozwolnienie i nasilenie ruchów robaczkowych jelit .

Jest toksyczny dla krwi szczurów . U królików hamuje metabolizm witaminy B6 .[2]

Zobacz też

Przypisy

  1. Food-Info.net: E150: Karmel ( pol. ). [dostęp 2010-10-01].
  2. 2,0 2,1 Bill Statham: E213: Tabele dodatków i składników chemicznych. Warszawa: Wydawnictwo RM, 2006, s. 336. . 


Inne hasła zawierające informacje o "Karmel amoniakalno-siarczynowy":

Ludwik XVIII ...

Aleksandr Suworow ...

Arystoteles ...

Augustyn z Hippony ...

Erazm z Rotterdamu ...

Johannes Eckhart ...

Chleb ...

Góra Oliwna ...

Eliasz ...

Cukiernictwo ...


Inne lekcje zawierające informacje o "Karmel amoniakalno-siarczynowy":

Hasło nie występuje w innych lekcjach!





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie