|
Karmel amoniakalno-siarczynowy
Karmel amoniakalno-siarczynowyKarmel amoniakalno-siarczynowy, karmel klasy IV (
E150d
) –
sól
amonowa
siarczynu
karmelu
, syntetyczny brązowy
barwnik spożywczy
.
Dopuszczalne dzienne spożycie
wynosi 200
mg
/
kg
ciała.[1] ZastosowanieW
przemyśle spożywczym
jest używany do barwienia takich produktów, jak:
porter
,
napoje
typu
cola
,
czekolady
,
brązowy sos
do
mięs
,
dżemy
, wyroby cukiernicze, granulowane
herbaty
,
wina
.[2] Działanie niepożądaneMoże wywoływać
nadpobudliwość
, a także
rozwolnienie
i nasilenie
ruchów robaczkowych
jelit
. Jest
toksyczny
dla
krwi
szczurów
. U
królików
hamuje
metabolizm
witaminy B6
.[2] Zobacz teżPrzypisy- ↑ Food-Info.net:
E150: Karmel
(
pol.
). [dostęp 2010-10-01].
- ↑ 2,0 2,1 Bill Statham: E213: Tabele dodatków i składników chemicznych. Warszawa: Wydawnictwo RM, 2006, s. 336. .
Inne hasła zawierające informacje o "Karmel amoniakalno-siarczynowy":
Ludwik XVIII
...
Aleksandr Suworow
...
Arystoteles
...
Augustyn z Hippony
...
Erazm z Rotterdamu
...
Johannes Eckhart
...
Chleb
...
Góra Oliwna
...
Eliasz
...
Cukiernictwo
...
Inne lekcje zawierające informacje o "Karmel amoniakalno-siarczynowy":
Hasło nie występuje w innych lekcjach!
|
|
|
|