Der Thymian eignet sich hervorragend als Gewürz in der Küche und seine Verwendung ist vielfältig. Thymian hat einen sehr pikanten Geschmack. Die Blätter schmecken außerdem leicht nach Zitrone, Kümmel oder Apfelsine (je nach Art). Thymian passt ideal zu Tomaten, Kartoffeln, Auberginen, Knoblauch, Paprika und Kürbis. Er eignet sich auch zu Fisch- und Fleischgerichten, Suppen und Fruchtsalat. Thymian ist wichtiger Bestandteil der bekannten Gewürzmischungen "Bouquet garni" und "Herbes de Provence".
Tymianek nadaje się idealnie jako przyprawa w kuchni a jego zastosowanie jest różnorodne. Tymianek ma bardzo pikantny smak. Poza tym liście smakują trochę jak cytryna, kminek lub pomarańcza (w zależności od gatunku). Tymianek idealnie pasuje do pomidorów, ziemniaków, bakłażanu, czosnku, papryki i dyni Nadaje się również do dań rybnych i mięsnych, zup i sałatek owocowych. Tymianek jest ważnym składnikiem znanych mieszanek przypraw: "Bukietu Garni" oraz "ziół prowansalskich".