Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Aktualna kategoria: Nauka » Język niemiecki » Lekcje tematyczne

1...567891011121314151617181920212223
Lekcja: "129. Świat przypraw – część 5"

die Wacholderbeeren - owoce jałowca



Wacholderbeeren haben einen balsamischen Duft. Sie haben einen süßlich-harzigen, etwas bitteren Geschmack. In der Küche werden die getrockneten oder die ganzen Früchte verwendet. Wacholderbeeren eignen sich zu Fleischmarinaden. Sie passen auch zu Schweinefleischgerichten. Die Wachholderbeeren sind für Sauerkraut unverzichtbar. Sie eignen sich auch zu Wildfleisch. Die Wacholderbeeren verwendet man auch zum Einlegen von Gemüse. Mit Wacholderbeeren kann man auch Suppen und Saucen würzen.

Owoce jałowca mają balsamiczny zapach. Mają słodko-żywiczny, lekko gorzkawy smak. W kuchni wykorzystywane są owoce wysuszone albo całe owoce. Owoce jałowca nadają się do marynat mięsnych. Pasują również do potraw z wieprzowiny. Owoce jałowca są niezbędne do kiszonej kapusty. Nadają się również do dziczyzny. Owoce jałowca używane są również do marynowania warzyw. Owocami jałowca można doprawić również zupy oraz sosy.
<< Poprzednia plansza   Następna plansza >>
Pobierz lekcję

Udostępnij link do tej lekcji innym uczniom:




Zgłoś uwagę do lekcji:




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie