Kreuzkümmel hat meist einen sehr scharfen, bitteren Geschmack. Vor allem kommt seine Schärfe im gemahlenen Zustand zu Tage. Beim Braten und Kochen verfliegt er sein Geschmack sehr schnell. Das Aroma von Kreuzkümmel ist stark und schwer, mit säuerlichem oder süßlichem Anflug. Er wird meist zu den sehr würzigen Speisen verwendet. In der indischen Küche ist er besonders beliebt. Die Kreuzkümmelsamen werden meist bei Fleischgerichten verwendet. Er passt auch gut zu Sauerkraut oder Wurst.
Kmin rzymski ma często bardzo ostry, gorzki smak. Jego ostrość wychodzi na jaw przede wszystkim wtedy, gdy jest zmielony. Podczas smażenia i gotowania traci on bardzo szybko swój smak. Aromat kminu rzymskiego jest silny i ciężki, z kwaskowatym lub słodkawym odcieniem. Używa się go przeważnie do bardzo aromatycznych potraw. Szczególnie popularny jest w kuchni indyjskiej. Nasiona kminu rzymskiego używane są przede wszystkim do dań mięsnych. Pasuje on również do kiszonej kapusty lub kiełbasy.
Pchła może cały rok czekać w bezruchu, by na odgłos kroków (ludzkich lub zwierzęcych) natychmiast wyrwać się z odrętwienia i wskoczyć na potencjalnego żywiciela.