Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Aktualna kategoria: Nauka » Język niemiecki » Lekcje tematyczne

1...10111213141516171819202122232425262728
Lekcja: "118. Świat przypraw – część 2"

der Koriander - kolendra



Koriander wird heute in vielen europäischen Ländern angebaut. In der Küche werden hauptsächlich die getrockneten Koriandersamen verwendet. Koriander ist in der Weihnachtsbäckerei im Kleingebäck und Lebkuchen unersetzlich. Er eignet sich auch für Brot und Brötchen, Honigkuchen und Biskuits. Koriander eignet sich sowohl für pikante als auch für süße Gerichte. Er passt auch zu Gemüse, Saucen und Suppen. Koriander verwenden wir auch zu gebratenem Fisch und Fleisch. Blätter und Samen sind auch im Curry enthalten.


Kolendra jest obecnie uprawiana w wielu krajach europejskich. W kuchni używane są głównie suszone nasiona kolendry. Kolendra jest niezastąpiona w wypiekach bożonarodzeniowych w herbatnikach i piernikach. Nadaje się również do chleba i bułek, miodowników i biszkoptów. Kolendra nadaje się zarówno do pikantnych jak i słodkich dań. Pasuje również do warzyw, sosów i zup. Kolendry używamy także do smażonej ryby oraz mięsa. Liście i nasiona znajdują się również w curry.
<< Poprzednia plansza   Następna plansza >>
Pobierz lekcję

Udostępnij link do tej lekcji innym uczniom:




Zgłoś uwagę do lekcji:




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie