Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Aktualna kategoria: Nauka » Język niemiecki » Lekcje tematyczne

123456789101112131415161718...2728
Lekcja: "118. Świat przypraw – część 2"

der Kerbel - trybula



Kerbel ist ist er Petersilie sehr ähnlich, geschmacklich erinnert er aber etwas an Anis und Fenchel. Die Möglichkeiten der Verwendung ähneln auch denen der Petersilie. Mit dem Kerbel kann man sehr gut Petersilie ersetzen. Kerbel welkt jedoch viel schneller als Petersilie. Er eignet sich zum Trocknen nicht, weil er dabei sein Aroma verliert. Er kann jedoch eingefroren werden. Die frischen Kerbelbätter eignen sich zu Gerichten wie Geflügel, Fisch, Suppen (vor allem zu Kerbelsuppe), Rühreier, Omeletts, Sauce und Salate.


Trybuła jest bardzo podobna do pietruszki, jednak w smaku przypomina trochę anyż oraz koper włoski (fenkuł). Możliwości do wykorzystania są również takie jak pietruszki. Trybulą można bardzo dobrze zastąpić pietruszkę. Trybula więdnie jednak o wiele szybciej niż pietruszka. Nadaje się do suszenia, ponieważ traci przy tym swój aromat. Można ją jednak zamrozić. Świeże liście trybuly nadają się do potraw takich jak drób, ryby, zupy (w szczególności zupa trybulowa), jajecznice, omlety, sosy i sałatki
<< Poprzednia plansza   Następna plansza >>
Pobierz lekcję

Udostępnij link do tej lekcji innym uczniom:




Zgłoś uwagę do lekcji:




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie