Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Piwo pszeniczne

Piwo pszeniczne

Hefe-Weizen

Piwo pszeniczne, piwo pszenne ( niem. Weizenbier, Weißbier) – rodzaj jasnego lub ciemnego musującego piwa górnej fermentacji , produkowanego ze słodu jęczmiennego z dodatkiem pszenicy lub słodu pszenicznego

Spis treści

Historia

Historia piwa pszenicznego nierozerwalnie wiąże się z początkami piwowarstwa przed ok. 6000 lat. Z tego okresu pochodzą najstarsze tabliczki sumeryjskie przedstawiające postaci przygotowujące piwo z orkiszu – odmiany pszenicy. Również następcy SumerówBabilończycy jak i Egipcjanie wyrabiali piwo z pszenicy, mieszając ją z grubo mielonym jęczmieniem.[1] Podobną technologię warzenia piwa ze słodu pszenicznego mieszanego z jęczmiennym stosowały klasztory i browary dworskie w czasach średniowiecznych.

Również w Polsce piwo pszeniczne znane było od najdawniejszych czasów. Jan Długosz w swoich Rocznikach, czyli kronikach sławnego Królestwa Polskiego opisując najstarsze dzieje Polski wzmiankuje w kilku miejscach o piwie i jego składnikach:

Wina i oliwy kraj ten dla ostrego północnego zimna nie ma; zamiast wina używa piwa, które robią z żyta, pszenicy i jęczmienia albo orkiszu.
— Jan Długosz[2]
Wino rzadko tu używane, a uprawa winnic nie znana. Ma jednak kraj Polski napój warzony z pszenicy, chmielu i wody, po polsku piwem zwany; a gdy nic nadeń lepszego do pokrzepienia ciała, jest nie tylko roskoszy mieszkańców, lecz i cudzoziemców wybornym smakiem więcej niż w innych krajach zachwyca.
— Jan Długosz[2]

Niezwykłą wartość polskiego piwa pszenicznego przedstawia Długosz opisując wydarzenia roku 1303:

Konrad książę Cieniawski (Stinaviensis), dla ułomności ciała garbuskiem (Kokirlensis) zwany, syn Konrada książęcia Głogowskiego, proboszcz Wrocławski, zgodnym wyborem na arcybiskupstwo Salcburskie wyniesiony, udał się na objęcie swojej stolicy w towarzystwie znakomitszych prałatów i panów. Ale gdy dojechawszy aż do Wiednia dowiedział się, że w Salcburgu nie było piwa wywarzanego z pszenicy, którego on od dzieciństwa używać nawykł, ale pijano tylko wino, złożył arcybiskupstwo, i z Wiednia wrócił do Polski, do swego księstwa Cieniawskiego, które brat jego Henryk już był tymczasem objął w posiadanie.
— Jan Długosz[2]

Kiedy w XVI w. w związku z upowszechnieniem się prawa Reinheitsgebot produkcja piwa pszenicznego w Niemczech została ograniczona i prawie całkowicie zanikła, w Polsce zdecydowanie dominowało piwo z "pszenicy, miałko zmielonej lub stłuczonej a wywarzonej z wodą i chmielem."[3] Niekiedy odpowiednie przepisy o piwie pszenicznym zamieszczane były w aktach prawnych, jak w Krakowie, gdzie rajcy w 1573 r. nakazali, aby piwo warzono jedynie z czystej pszenicy.[3] Aż do XVIII wieku dominowały w Polsce piwa pszeniczne, które cieszyły się dużym powodzeniem i uznaniem:

1. Słod na piwo nie wszędy iednakowy sparuią: niekędy z samey tylko co naypięknieyszey pszenice, nigdzie z sąrzycę, to iest z pszenicy na poły z żytem, nie gdzie z mięszánego zboża rożnego: niegdzie z ieczmienia samego, albo owsa.

2. Z Pszenice piwo naylepsze, po nim z sążyce, na ostatek z Ięczmienia: á na karczmy z pospolitego mieszanego zboża bywaią u nas robione.

3. Piwá z samey pszenicy czystey słod z niey dobrze wyprawiwszy, wodą nie przebrane, dowarzone, wystałe, zielone, przeźroczyste, są trunkiem nie tylko przyiemnym, ale też zdrowym, tucznym, y pośilaiącym.
— Kalendarz Polski i Ruski na Rok Pański 1751[4]

Dopiero powszechniejsze stosowanie dolnej fermentacji piwa (XIX w.) przyniosło znaczniejszą konsumpcję piw jęczmiennych, które sukcesywnie wypierały piwa z pszenicy, nie tylko w Polsce, ale i w całej Europie. Triumfalny powrót popularności piw pszenicznych nastąpił dopiero w latach 70. XX wieku, kiedy Werner Brombach – właściciel obecnie największego browaru piw pszenicznych na świecie – zapoczątkował kampanię reklamową swoich piw kreując Bawarię na stolicę piwa pszenicznego[5].

Profil aromatyczno-smakowy

Pierwszorzędowe cechy aromatyczno-zapachowe tworzą związki organiczne z grupy fenoli : 4-winylogwajakol ( winylowa pochodna gwajakolu ) i eugenol oraz estry owocowe. Wyraźnie wyczuwalne fenole nadają piwom pszenicznym zapach goździków , gałki muszkatołowej , piernika i zielonych oliwek . Wśród estrów owocowych dominuje octan izoamylu o zapachu dojrzałych bananów[6]. Jest on w piwach pszenicznych cztery razy silniejszy niż w piwach typu lager . Zarówno fenole, jak i estry są w piwach pszenicznych wyraźnie wyczuwalne, ale też dobrze zbalansowane. W aromacie możliwy jest również zapach pszenicy przypominający zapach chleba lub świeżego ziarna. Wyczuwalny może być zapach cytrusów i wanilii . W klasycznych piwach pszenicznych posmak drożdży powinien nadawać piwu charakter kwaskowo-cytrusowy. Aromat chmielu jest na poziomie niskim lub nie występuje w ogóle. W smaku natomiast powinien cechować się łagodnością i nie mieć charakteru goryczkowego. Piwa pszeniczne powinny być wolne od aromatów diacetylu i DMS [7].

W piwach pszenicznych ciemnych dodatek słodu prażonego powoduje, że piwo zawiera nutę słodyczy powstałą ze słodu, posmak karmelu i chleba. Również w zapachu wyczuwalny jest palony karmel, wata cukrowa, toffi.

Kristallweizen cechuje wyższość zapachów estrowych nad fenolowymi, a brak drożdży w butelce powoduje słabszy posmak drożdży lub jego całkowity brak. Obniżenie poziomu estrów wpływa na uwydatnienie wytrawnej goryczki. W profilu aromatycznym piw pszenicznych typu kristallweizen może występować octan etylu – ester o zapachu rozpuszczalnikowym . W drugorzędowych cechach aromatycznych dominuje nuta chmielu dająca zapach ziołowy, leśny, żywiczny. Aldehyd izomasłowy o zapachu róży, geraniolu buduje natomiast trzeciorzędowe cechy aromatu.

Charakterystyka

Niemieckie piwa pszeniczne

W Niemczech za piwa pszeniczne uważa się piwa górnej fermentacji, do których produkcji używany jest słód jęczmienny i słód pszeniczny. Przy czym ten drugi musi stanowić więcej niż 50% zboża w zasypie.

Belgijskie piwa pszeniczne

W Belgii za piwa pszeniczne uważa się piwa górnej fermentacji, do których produkcji oprócz słodu jęczmiennego stosuje się zarówno słód pszeniczny jak i pszenicę niesłodowaną. Belgowie do swoich piw pszenicznych dodają czasami także owies , kolendrę i skórki pomarańczy .

Gatunki piwa pszenicznego

Berliner Weisse
Witbier

Berliner Weisse

Piwo pszeniczne warzone w Berlinie z dużą zawartością słodu pszenicznego (ok. 75%). Jest to piwo lekkie, musujące, kwaśne, niefiltrowane. Najczęściej podawane jest z dodatkiem słodkich syropów : z cytryny , z maliny (piwo czerwone) lub z marzanny barwierskiej (piwo zielone). Berliner Weisse serwuje się w niewysokich, szerokich kielichach .

- ekstrakt: 7-8% wag., alkohol: 2,5-3,5% obj.

Dinkelbier

Niemieckie piwo, do którego produkcji zamiast pszenicy zwyczajnej wykorzystuje się orkisz .

- ekstrakt: 12,5-14,5% wag., alkohol: 4,5-5% obj.

Dunkel Weizen

Niemieckie ciemne piwo pszeniczne pochodzące z Bawarii. Produkowane ze słodów: pilzneńskiego, monachijskiego i pszenicznego. Charakteryzuje się ciemno miedzianą barwą i wyczuwalnym aromatem: orzechów , gałki muszkatołowej oraz cynamonu .

- ekstrakt: 11,5-14% wag., alkohol: 4,5-6% obj.

Hefe-Weizen

Najpopularniejszy gatunek piwa pszenicznego. Pochodzi z Bawarii. Jest to jasne, niefiltrowane, obficie pieniące się piwo rozlewane do butelek i beczek z dodatkiem drożdży. Piwo Hefe-Weizen powstaje ze słodów pilzneńskiego i pszenicznego. Jest delikatnie chmielone i charakteryzuje się goździkowo - bananowym aromatem. Podaje się je głównie w okresie letnim w wysokich szklanicach , wąskich u dołu i w talii, szerokich u szczytu. W niektórych krajach wzorem bawarskim zwyczajowo serwowane z plasterkiem cytryny.

- ekstrakt: 11-14% wag., alkohol: 4,5-5,5% obj.

Gose

Niemieckie jasne lub ciemne piwo pszeniczne produkowane w okolicach Lipska i Goslaru . Przyprawiane solą i kolendrą. Ma ostry, kwaśny smak. Podawane jest w wysokich, wąskich, prostych szklankach.

- ekstrakt: ok. 11% wag., alkohol: ok. 4,5% obj.

Kristallweizen

Niemieckie jasne, klarowne piwo pszeniczne, warzone podobnie jak Hefe-Weizen, ale poddane filtrowaniu . Orzeźwiające z wyraźnym bukietem bananowo-goździkowym. Serwowane w wysokich, wąskich szklankach. Czasami podawane z plasterkiem cytryny .

- ekstrakt: 11-14% wag., alkohol: 4,5-5,5% obj.

Piwo grodziskie

Piwo pszeniczne warzone na Wielkopolsce od XVI do XX wieku. Głównym ośrodkiem jego produkcji był Grodzisk Wielkopolski . Piwo grodziskie wytwarzane było w pracochłonnym procesie technologicznym. Do jego produkcji używano słodu pszenicznego wędzonego w dymie dębowym lub bukowym . Klarowano je karukiem oraz leżakowano podobnie jak szampan . Było to piwo jasne, lekkie, bardzo musujące. Serwowane było w wysokich, stożkowatych pokalach przypominających kieliszki do szampana. W Grodzisku Wielkopolskim tradycją było picie tego piwa po obfitym śniadaniu wielkanocnym .

- ekstrakt: 7-8% wag., alkohol: ok. 2,5% obj.

Steinweizen

Niemieckie jasne piwo pszeniczne, którego proces warzenia odbywa się w drewnianych kadziach ogrzewanych za pomocą gorących kamieni. W zasypie dominuje pszenica lub słód pszeniczny. Piwo charakteryzuje się posmakiem toffi lub melasy oraz aromatem palonego drewna.

- ekstrakt: 11-12% wag., alkohol: 4,6-5,2% obj.

Weizenbock

Niemieckie ciemne, mocne piwo pszeniczne warzone jesienią, zimą i wczesną wiosną. Połączenie piwa Bock z piwem Hefe-Weizen. Uzyskiwane dzięki dzięki specjalnej metodzie zacierania i fermentacji . Podaje się je głównie w okresie Bożego Narodzenia .

- ekstrakt: 16-19% wag., alkohol: 6,5-9,3% obj.

Witbier

Belgijskie piwo pszeniczne (biére blanche) produkowane w odróżnieniu od gatunków niemieckich z dodatkiem niesłodowanej pszenicy . Czasami doprawiane owsem, skórkami pomarańczy, kolendrą i pieprzem . Podawane w niskich szklanicach z grubego szkła, mocno schłodzone. Czasami serwowane z plasterkiem cytryny.

- ekstrakt: 11-12,5% wag., alkohol: 4,5-5% obj.

Przykładowe marki piw pszenicznych

Belgia

  • Hoegaarden Witbier
  • Stendonk Brabants Witbier
  • Brugs Tarwebier

Czechy

Litwa

Niemcy

  • Erdinger Weißbier Dunkel
  • Faustus Hefe Weißbier
  • Paulaner Hefe Weißbier Dunkel
  • Paulaner Hefe-Weizen
  • Tucher Helles Hefe Weizen
  • Tucher Dunkles Hefe Weizen
  • Tucher Alkoholfrei Hefe Weizen
  • Franziskaner Weissbier

Polska

Ukraina

Przypisy

  1. Joanna Lamparska. Egipt pierwszych faraonów. „National Geographic nr 1 (112)”, s. 27 (styczeń 2009). ISSN 1507-5966 . 
  2. 2,0 2,1 2,2 Jan Długosz: Jana Długosza kanonika krakowskiego Dziejów polskich ksiąg dwanaście . Kraków: 1867, s. 27. 
  3. 3,0 3,1 Zygmunt Gloger: Encyklopedja staropolska ilustrowana. . T. 4. Warszawa: 1903, s. 30. 
  4. O piwach z rożnego zboża robionych, y pożytkách ich, albo defektach . Kalendarz Polski i Ruski na Rok Pański 1751, Druk St. J. Duńczewskiego, Zamość.. [dostęp 2010-05-26].
  5. Michael Jackson: Piwo. Warszawa: Hachette Polska, 2009, s. 86, seria: Kolekcja Wiedzy i Życia. . 
  6. Maciej Chołdrych: (D)ocenić piwo . Agro przemysł, 1/2009. [dostęp 2009-05-23]. ss. 18-20.
  7. Weizen/Weissbier Style Guidelines ( ang. ). Beer Judge Certification Program. [dostęp 2009-05-23].

Zobacz też

Bibliografia


Inne hasła zawierające informacje o "Piwo pszeniczne":

Nadciśnienie tętnicze ...

1933 ...

Puck ...

Żywiec ...

Browar ...

Otyłość brzuszna ...

Stanisław Ignacy Witkiewicz ...

Pasteryzacja ...

1459 ...

Edward Stachura ...


Inne lekcje zawierające informacje o "Piwo pszeniczne":

117 Gospodarka folwarczno-pańszczyźniana (plansza 12) ...

112. Zmiany gospodarki i społeczeństwa polskiego w XVI w. (plansza 14) ...

Sklepy (plansza 6) ...





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie