Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Pszenica orkisz

Pszenica orkisz

Pszenica orkisz

Triticum spelta L. C-odm. bezostkowa
D-odm. ostkowa
Systematyka wg Reveala
Domena eukarionty
Królestwo rośliny
Podkrólestwo naczyniowe
Nadgromada nasienne
Gromada okrytonasienne
Klasa jednoliścienne
Rząd wiechlinowce
Rodzina wiechlinowate
Rodzaj pszenica
Gatunek pszenica orkisz
Nazwa systematyczna
Triticum spelta L.
Wartość odżywcza
Pszenica orkisz
(w 100g)
Wartość energetyczna
320 kcal = 1340 kJ
Białka 11,6 g
Węglowodany 62,4 g
Tłuszcze 2,7 g
Błonnik 8,8 g
Witaminy
Witamina B1 0,3 mg
Witamina B2 0,1 mg
Witamina B3 (PP) 1,5 mg
Witamina B6 0,3 mg
Witamina E 0,3 mg
Makroelementy
Fosfor 411 mg
Wapń 22 mg
Magnez 130 mg
Potas 447 mg
Sód 3 mg
Mikroelementy
Fluor 0,06 mg
Żelazo 4,2 mg

Pszenica orkisz (Triticum spelta L. ), zwyczajowo nazywana szpelcem lub orkiszem - gatunek zboża należący do rodziny wiechlinowatych . Popularna w średniowieczu , obecnie rzadko uprawiana.

Kłosy

Orkiszem nazywa się także jęczmień dwurzędowy (Hordeum distichon).

Spis treści

Morfologia

Kwiaty
Zebrane w luźny kłos o łamliwej osadce.

Biologia

Orkisz jest heksaploidem (6n=42), należy do form niewymłacanych. Brak odmiany zrejonizowanej.

Zastosowanie

Orkisz spożywany był w starożytności. W czasach rzymskich był posiłkiem gladiatorów i zawodników igrzysk.

Obecnie (stan na rok 2007) powierzchnia jego uprawy w Europie wynosi około 18 tys. hektarów. W Polsce uprawia się około 200–300 hektarów orkiszu, głównie w gospodarstwach ekologicznych.

Ziarno orkiszu zawiera więcej białka (13–17 proc.) niż ziarno pszenicy zwyczajnej. Jest od nich także bogatsze w lepiej przyswajalny gluten . Ponadto zawiera więcej cynku, miedzi i selenu oraz witamin A, E i D. Dominującym kwasem tłuszczowym jest wartościowy dla zdrowia kwas linolenowy . Gatunek ten jest również bogatym źródłem błonnika pokarmowego [].

25 marca 2008 "Czerkieska mąka orkiszowa" została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych (woj. świętokrzyskie), w kategorii "Orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce" [1].

Linki zewnętrzne


Przypisy


Inne hasła zawierające informacje o "Pszenica orkisz":

Towar ...

Gubernia wołyńska ...

Herb Ukrainy ...

Asturia ...

Żniwa ...

Turyngia ...

Cywilizacja doliny Indusu ...

Zuiderzee ...

Francuski kalendarz rewolucyjny ...

Genom ...


Inne lekcje zawierające informacje o "Pszenica orkisz":

031. Strefowość i astrefowość w rozmieszczeniu gleb (plansza 7) ...

Rolnictwo w Polsce (plansza 11) ...

209. Gleby Polski (plansza 8) ...





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie