Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Aktualna kategoria: Nauka » Biologia » Liceum - lekcje

123456789101112131415161718...2930
Lekcja: "102. Nieorganiczne i organiczne składniki komórki cz.3"
Disacharydy

Wzór strukturalny maltozy (dwucukier)


Dość rozpowszechnione disacharydy (dwucukier) powstają w wyniku kondensacji dwóch cząsteczek cukrów prostych. Swoimi właściwościami fizykochemicznymi przypominają jednocukry. Sacharoza (połączenie fruktozy i glukozy) występuje w burakach cukrowych i trzcinie cukrowej, a po obróbce stanowi cukier spożywczy. Maltoza (dwucukier zbudowany z dwóch cząsteczek glukozy), otrzymywany przez hydrolizę skrobi, stosowany jako środek słodzący, występuje w nektarze oraz pyłkach niektórych gatunkach kwiatów. Laktoza (połączenie galaktozy i glukozy) wchodzi w skład mleka ssaków (mleko krowie zawiera do 4,5% laktozy, zaś ludzkie do 6%).
<< Poprzednia plansza   Następna plansza >>

Udostępnij link do tej lekcji innym uczniom:




Zgłoś uwagę do lekcji:




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie