Lekcja: "102. Nieorganiczne i organiczne składniki komórki cz.3"
Wiązania glikozydowe
Chityna (cukier złożony) tworzy oskórek owadów. Na zdj. Złotook zwyczajny Autor: BetacommandBot
Liczne analizy chemiczne dowiodły, że łańcuchy niektórych monosacharydów (jednocukrów) w roztworach wodnych tworzą pierścienie (między grupą hydroksylową a karbonylową powstają wewnętrzne mostki tlenowe) leżące w łańcuchu. Pierścienie pięcioczłonowe i sześcioczłonowe są trwałe. Dzięki wiązaniom glikozydowym, cząsteczki cukrów prostych łączą się ze sobą tworząc większe struktury, które nazywa się cukrami złożonymi. Reakcja jest procesem kondensacji, która polega na reagowaniu jednej cząsteczki grupy hydroksylowej z cząsteczką grupy karbonylowej. Wiązanie to (O-glikozydowe) jest dość trwałe w środowisku wodnym.