Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Aktualna kategoria: Nauka » Biologia » Liceum - lekcje

123456789101112131415161718...2930
Lekcja: "102. Nieorganiczne i organiczne składniki komórki cz.3"
Skrobia

Jod w stanie gazowym


Skrobia powstaje poprzez łączenie się cząsteczek glukozy i zaliczana jest do grupy homoglikanów (zwanych także homopolisacharydami), czyli polisacharydów. Jest mieszaniną dwóch dużych polisacharydów (inaczej: wielocukry, cukry złożone):
  • amylopektyny – posiada rozgałęzioną formę łańcuchową, odpowiada za efekt pęcznienia skrobi i jej zdolności do tworzenia zoli, zbudowana jest z ponad 2000 jednostek D-glukozy, stanowi 70-80% masy skrobi
  • amylozy – posiada nierozgałęzioną formę łańcuchową, ilość D-glukozy w jej składzie sięga do 1000 jednostek, amyloza reaguje z jodem dając intensywnie niebieskie zabarwienie, w wyniku hydrolizy amylozy powstaje maltoza, stanowi zwykle ok. 20-30% masy skrobi
<< Poprzednia plansza   Następna plansza >>

Udostępnij link do tej lekcji innym uczniom:




Zgłoś uwagę do lekcji:




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie