Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Aktualna kategoria: Nauka » Biologia » Liceum - lekcje

123456789101112131415161718...2930
Lekcja: "102. Nieorganiczne i organiczne składniki komórki cz.3"
Tłuszcze właściwe

Tran w kapsółkach
Autor: Nicklott


Tłuszcze właściwe nie rozpuszczają się w wodzie, czyli wykazują się hydrofobowością, ich właściwości fizykochemiczne zależą od liczby wiązań podwójnych oraz długości reszt acylowych. Tłuszcze roślinne mają konsystencję głównie oleistą (np. olej andiroba, olej z nasion bawełny, olej z orzechów laskowych, olej słonecznikowy, olej kukurydziany, olej lniany, oliwa, olej z pestek moreli, olej neem, olej rzepakowy, olej z kwiatu szafranu, olej sojowy; do tłuszczów stałych zalicza się m.in. masło kakaowe, olej jojoba, olej drzewny), podczas gdy większość tłuszczów występujących w organizmach zwierzęcych ma postać stałą (np. smalec, słonina, tran).
<< Poprzednia plansza   Następna plansza >>

Udostępnij link do tej lekcji innym uczniom:




Zgłoś uwagę do lekcji:




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie