Lekcja: "Enzymy - chemiczne regulatory reakcji, część I"
Enzymy – efektywne katalizatory
Jedną z najważniejszych cech enzymów jest przyśpieszanie reakcji chemicznych w stopniu znacznie większym niż katalizatory nieenzymatyczne. Nadtlenek wodoru rozkładany jest do wody w obecności opiłków żelaza (atom żelaza jest katalizatorem).
Nadtlenek wodoru jest toksycznym produktem ubocznym wielu reakcji enzymatycznych i jest silną trucizną dla komórki. Jednak komórka posiada peroksysomy – organelle, które zawierają enzym – katalazę, która wykazuje olbrzymie zdolności katalityczne. 1 cząsteczka katalazy w temperaturze ciała ludzkiego powoduje rozkład około 7 mln cząsteczek nadtlenku wodoru w ciągu minuty. Aby zneutralizować taką samą ilość nadtlenku wodoru, jaką rozszczepia jedna cząsteczka katalazy (zawierającej jeden atom żelaza) w ciągu jednej minuty, pojedynczy atom potrzebowałby 3000 lat.