Cielęcina
CielęcinaCielęcina – to
mięso
cieląt w wieku od 2 tygodni do 6 miesięcy. Cielęcina jest produktem ubocznym przemysłowej produkcji
mleka
. Większość zwierząt zabijanych na cielęcinę to więc samce rasy mlecznej, które z powodu płci nie mogą produkować mleka. Najlepszej jakości
mięso
pochodzi ze zwierząt 4-8 tygodniowych, karmionych głównie
mlekiem
, jednakże większość cieląt w wielkoprzemysłowych hodowlach karmi się ubogą w żelazo karmą zastępczą. Wywołana w ten sposób
anemia
zapewnia atrakcyjny wizualnie, blady kolor
mięsa
. Cielęcina należy do mięs czerwonych. Ma jasnoróżowy lub różowy, połyskujący kolor i charakterystyczny, lekko kwaśny zapach. Delikatne, luźne mięso jest silnie poprzerastane równie delikatną tkanką łączną i prawie nie zawiera
tkanki tłuszczowej
. Przyprawy do cielęciny to:
bazylia
,
estragon
,
cząber
,
lubczyk
,
majeranek
,
pieprz
,
kolendra
,
ziele angielskie
,
liść laurowy
, a także
cebula
i
czosnek
. Gotowe potrawy mogą być przyprawione zieloną
pietruszką
lub
szczypiorkiem
. Cielęcinę przyrządza się na wiele różnych sposobów:
smażoną
,
gotowaną
,
pieczoną na grillu
, nadziewaną. Przyrządza się z niej
potrawki
, nóżki cielęce się często
panieruje
. Mielone mięso cielęce jest suche, dobrze więc jest je łączyć z bardziej tłustymi mięsami. Zobacz też
Inne hasła zawierające informacje o "Cielęcina":
Kuchnia grecka
...
Wieprzowina
...
Ocet winny
...
Wołowina
...
Cielęcina
Cielęcina – to
mięso
cieląt w wieku od 2 tygodni do 6 ...
Dziczyzna
...
Szósta klepka
herbatki z koperku włoskiego. Profesor Dmuchawiec dokłada Cesi kolejnego zobowiązania. Chce, aby Cielęcina wyciągnęła Dankę Filipiak z dwój, co wydaje się raczej niemożliwe przy ...
Mięso
...
Tagliatelle
...
Konina (mięso)
...
Inne lekcje zawierające informacje o "Cielęcina":
225. Produkcja rolnicza w Polsce (plansza 8)
...
Żywność i żywienie (plansza 4)
sklep mięsny
-
viande, boucherie
Viande: bouf, veau, mouton, agneau, gibier, porc. (mięso: wołowina, Cielęcina, baranina, dziczyzna, wieprzowina)
bifteck: bleu saignant, a point, bien cuit. (stek: niebieski ...
W restauracji oraz w kawiarni (plansza 12)
aux champignons (Pieczona grasica z grzybami)
Noisette de veau au velouté de morilles (Cielęcina w kremie ze smardzów)
Mignonnette d'agneau à la crème d'ail et flageolets, ...
|