Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Aktualna kategoria: Nauka » Język niemiecki » Lekcje tematyczne

123456789101112131415161718192021
Lekcja: "Żywność i żywienie"

Mięso, sklep mięsny - viande, boucherie


Viande: bouf, veau, mouton, agneau, gibier, porc. (mięso: wołowina, cielęcina, baranina, dziczyzna, wieprzowina)
bifteck: bleu saignant, a point, bien cuit. (stek: niebieski czyli pół surowy, krwisty, średni /w sam raz/, dobrze upieczony)

Abats: foie, cervelle, rognon, langue. (podroby: wątróbka, móżdżek, nerka, ozorek)

Gibier: chevreuil, sanglier, lievre, daim, cerf. (dziczyzna: sarna, dzik, zając, daniel, jeleń)
Volaille: (drób)
- poulet
(kurczak)
- dinde
(indyk)
- oie
(gęś)
- canard
(kaczka)
- chapon
(kapłon)
- pigeon
(gołąb)
- pintade
(perliczka)
- perdrix
(kuropatwa)
- lapin
(królik)
Czy wiecie, że:
Królik, z powodu białego mięsa zaliczany jest do drobiu.
<< Poprzednia plansza   Następna plansza >>

Udostępnij link do tej lekcji innym uczniom:




Zgłoś uwagę do lekcji:




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie