Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Gotowanie

Gotowanie

Gotowanie – jeden z procesów obróbki termicznej stosowanych w gastronomii . Odbywa się w środowisku wrzącej wody. Podczas tego procesu białka zawarte w potrawie ścinają się, skrobia zaś rozkleja się, co powoduje, że składniki te stają się przyswajalne przez układ pokarmowy człowieka. Stosunkowo niska temperatura tego procesu, nieprzekraczająca stu kilkunastu stopni Celsjusza, sprawia iż w potrawie nie powstają szkodliwe dla zdrowia produkty rozkładu składników pokarmowych.

Przebieg procesu gotowania ma duży wpływ na przemieszczanie się składników pokarmowych w potrawie. Aby osiągnąć efekt przejścia składników pokarmowych z gotowanego produktu do wywaru należy gotować długo, w dużej ilości wody, poczynając od niskiej temperatury wody. Efekt przejścia składników do wywaru jest pożądany w przyrządzaniu zup , a w szczególności rosołu . Gotowanie w niewielkiej ilości wody, poprzez wrzucenie produktu do wrzącej wody, umożliwia zatrzymanie składników pokarmowych w gotowanym produkcie.

W dietetyce stosuje się także gotowanie na parze. Polega na gotowaniu produktów w środowisku pary wodnej poprzez umieszczenie ich w specjalnym garnku. Gotowanie na parze umożliwia zachowanie maksymalnej ilości składników pokarmowych w gotowanej w ten sposób potrawie. Jest szczególnie polecane do gotowania warzyw.


Inne hasła zawierające informacje o "Gotowanie":

Włosień kręty jego przetworów zawierających inwazyjne larwy włośnia krętego, nie poddanych odpowiedniej obróbce termicznej. Gotowanie kilograma mięsa w całości musi trwać ponad pół godziny, aby zginęły ...

Warka piwa uzyskanego z jednego warzenia. Funkcjonował również gwarowy rzeczownik war(ka) = ‘warzenie, Gotowanie’. Tradycje piwowarskieTradycje piwowarskie w Warce sięgają piętnastego stulecia. Już wtedy na ...

Kuchnia chińska islam , nie je się tam zatem popularnej na południu wieprzowiny . Stosuje się Gotowanie na wolnym ogniu w glinianym garnku.nonya - odmiana kuchni chińskiej spotykana ...

Kuchnia japońska ...

Zupa ...

Salmonella Salmonelli zachorowaniom można zapobiec przez:mycie rąk po wyjściu z ubikacji i przed przyGotowaniem posiłkówutrzymywanie w czystości naczyń, sprzętów kuchennych i samej kuchniprzechowywanie żywności w ...

Muchomor sromotnikowy są zupełnie białe. Toksyny zawarte w muchomorze sromotnikowym są niezwykle odporne na Gotowanie i inne czynniki niszczące, zachowują swoje właściwości na wiele lat. Spożycie ...

Sztuka kulinarna ...

Białka która czyni białko nieaktywnym biologicznie (codziennym przykładem takiej denaturacji jest smażenie lub Gotowanie jajka). Jest to spowodowane nieodwracalną utratą trzeciorzędowej lub czwartorzędowej budowy białka. ...

Wirusowe zapalenie wątroby typu B sterylizacji suchym powietrzem w temperaturze 160 °C, w autoklawie po 30 minutach. Gotowanie nie zabija HBV. Wrażliwy na środki dezynfekcyjne na bazie chloru (podchloryn ...


Inne lekcje zawierające informacje o "Gotowanie":

Słówka - jedzenie (plansza 21) boiling or steaming, and absorbs water during cooking. Ryż jest przygotowywany przez Gotowanie w wodzie lub na parze i wchłania wodę podczas przygotowywania. The highest ...

110. Rola diety w życiu człowieka (plansza 4) do wzrostu organizmu. Niektóre z zasad zdrowego żywienia: unikanie gotowania warzyw na wodzie, Gotowanie na parze pozwala na zachowanie większej ilości witamin unikanie smażenia unikanie soli umiar w ...

012. Nicienie (plansza 19) ...





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie