Surowy makaron tagliatelle
Ugotowany makaron tagliatelle z sosem grzybowym
Tagliatelle (tagliolini, reg. taglierini - z
wł.
- ) - klasyczny
włoski
makaron
z rejonu
Emilia-Romagna
w kształcie długich, płaskich wstążek o grubości ok. 2 mm i 0,65-1 cm szerokości, przypominający kształtem fettuccine, od którego jest szerszy. Tagliatelle podaje się zwykle z
sosami
, zazwyczaj z bolognese.
Pochodzenie
Legenda
głosi, że tagliatelle zostało stworzone w okresie
renesansu
przez Zefirano, utalentowanego szefa kuchni, który został zainspirowany
fryzurą
Lukrecji
d'Este
ułożoną z okazji jej
ślubu
z Annibale II Bentivoglio (synem
Giovanni II Bentivoglio
) w
1487
roku. Potrawa została nazwana tagliolini di pasta e sugo, alla maniera di Zafiran (makaron tagliolini z sosem alla Zafiran) i podana na srebrnej tacy. Niekiedy początki tagliatelle łączy się z weselem bardziej znanej
Lukrecji Borgii
i
Alfonsa I d'Este
(
1501
).
Anegdotyczne
początki tego makaronu są zapewne jedynie wymysłem bolońskiego
rysownika
i
satyryka
Augusto Majani z
1931
r.
Z czasem tagliatelle zyskało znacznie mniej wyrafinowaną tradycję jako potrawa spożywana przez prostych ludzi.
Normy jakości
16 kwietnia
1972
r. Confraternita del Tortellino i l'Accademia Italiana della Cucina złożyły w Izbie Przemysłowo-Handlowej w
Bolonii
wzorcowe wymiary tagliatelle, które wynoszą 8 mm szerokości po ugotowaniu (7 w stanie surowym). Sporządzony ze złota wzorzec tagliatelle znajduje się w siedzibie Izby. Grubości nie została ściśle określona, ale eksperci oceniają, że powinna mieścić się między 0,6 i 0,8 mm. Klasyczny przepis wskazuje, że tagliatelle muszą być podawane z sosem bolognese z dodatkiem
parmezanu
.
Zastosowanie
Tagliatelle jest robione jak świeży makaron. Ma porowatą i szorstką fakturę, co czyni je idealnym dodatkiem do gęstych sosów z
wołowiny
,
cielęciny
,
wieprzowiny
lub, czasami, z
królika
, a także kilku innych, mniej
kalorycznych
(i
wegetariańskich
) wersji, takich jak briciole e noci (z
bułką
i
orzechami
), uovo e formaggio (z
jajkiem
i
serem
- mniej bogata carbonara) lub po prostu pomodoro e basilico (z
pomidorami
i
bazylią
).
Zobacz