Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Tagliatelle

Tagliatelle

Surowy makaron tagliatelle
Ugotowany makaron tagliatelle z sosem grzybowym

Tagliatelle (tagliolini, reg. taglierini - z wł. - ) - klasyczny włoski makaron z rejonu Emilia-Romagna w kształcie długich, płaskich wstążek o grubości ok. 2 mm i 0,65-1 cm szerokości, przypominający kształtem fettuccine, od którego jest szerszy. Tagliatelle podaje się zwykle z sosami , zazwyczaj z bolognese.

Spis treści

Pochodzenie

Legenda głosi, że tagliatelle zostało stworzone w okresie renesansu przez Zefirano, utalentowanego szefa kuchni, który został zainspirowany fryzurą Lukrecji d'Este ułożoną z okazji jej ślubu z Annibale II Bentivoglio (synem Giovanni II Bentivoglio ) w 1487 roku. Potrawa została nazwana tagliolini di pasta e sugo, alla maniera di Zafiran (makaron tagliolini z sosem alla Zafiran) i podana na srebrnej tacy. Niekiedy początki tagliatelle łączy się z weselem bardziej znanej Lukrecji Borgii i Alfonsa I d'Este ( 1501 ). Anegdotyczne początki tego makaronu są zapewne jedynie wymysłem bolońskiego rysownika i satyryka Augusto Majani z 1931 r.

Z czasem tagliatelle zyskało znacznie mniej wyrafinowaną tradycję jako potrawa spożywana przez prostych ludzi.

Normy jakości

16 kwietnia 1972 r. Confraternita del Tortellino i l'Accademia Italiana della Cucina złożyły w Izbie Przemysłowo-Handlowej w Bolonii wzorcowe wymiary tagliatelle, które wynoszą 8 mm szerokości po ugotowaniu (7 w stanie surowym). Sporządzony ze złota wzorzec tagliatelle znajduje się w siedzibie Izby. Grubości nie została ściśle określona, ale eksperci oceniają, że powinna mieścić się między 0,6 i 0,8 mm. Klasyczny przepis wskazuje, że tagliatelle muszą być podawane z sosem bolognese z dodatkiem parmezanu .

Zastosowanie

Tagliatelle jest robione jak świeży makaron. Ma porowatą i szorstką fakturę, co czyni je idealnym dodatkiem do gęstych sosów z wołowiny , cielęciny , wieprzowiny lub, czasami, z królika , a także kilku innych, mniej kalorycznych (i wegetariańskich ) wersji, takich jak briciole e noci (z bułką i orzechami ), uovo e formaggio (z jajkiem i serem - mniej bogata carbonara) lub po prostu pomodoro e basilico (z pomidorami i bazylią ).

Zobacz


Inne hasła zawierające informacje o "Tagliatelle":

Makaron ...

Spaghetti ...

Kategoria:Kuchnia włoska ...

Tagliatelle Surowy makaron TagliatelleUgotowany makaron Tagliatelle z sosem grzybowymTagliatelle (tagliolini, reg. taglierini - z wł. ...

Kategoria:Makarony ...


Inne lekcje zawierające informacje o "Tagliatelle":

Hasło nie występuje w innych lekcjach!





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie