Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Makaron

Makaron

Niektóre rodzaje klasycznych makaronów
Typy makaronów

Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki , wody i niekiedy jaj ( mówimy wtedy o makaronie jajecznym) o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.

Powstaje z ciasta zagniecionego z mąki (zwykle białej pszennej ) z wodą (czasem z mąki i jaj) i solą. Ciasto następnie rozwałkowuje się, lekko podsusza i kroi najczęściej na cienkie wstęgi. W warunkach przemysłowych makaronom nadaje się różnorodne kształty: wstążki, rurki, muszelki, świderki, nitki, kokardki, okolicznościowe kształty związane ze świętami itp. Ciasto bywa także barwione , np. sokiem ze szpinaku na kolor zielony itp. Po wysuszeniu makaron jest pakowany i dostępny w handlu najczęściej w ok. półkilogramowych opakowaniach.

Najstarszy makaron znaleziono w Chinach , miał cztery tysiące lat i 20 cali długości. Znaleziono go w wiosce z okresu neolitu nad brzegami Żółtej Rzeki . To najstarsze odkryte przez archeologów jedzenie. Według legendy do Europy sprowadził go znany wenecki podróżnik, Marco Polo . Jest to jednak tylko legenda, bowiem już tysiąc lat wcześniej, w II wieku naszej ery, rzymski badacz Galen wspomniał o tego typu potrawie[], natomiast Arabowie udokumentowali istnienie suszonego makaronu (takiego, jak współczesny) w południowych Włoszech ok. XII wieku[], czyli jeszcze przed narodzinami Marco Polo.

Makaron jest półproduktem, co oznacza, że przed spożyciem należy go odpowiednio przyrządzić. Wrzuca się go na gorącą osoloną wodę i gotuje, w zależności od formy, od kilku do kilkunastu minut. Dobrze ugotowany makaron musi być al dente , czyli stawiać zębom lekki opór podczas żucia i nie rozpływać się od razu w ustach.

Makaron stanowi zarówno podstawę niektórych dań, jak np. spaghetti , zapiekanka itp., lub bywa dodatkiem do zup. Może być podawany z sosami , serem żółtym, białym, także na słodko.

Makaron ( wł. pasta) jest jednym z podstawowych dań kuchni włoskiej .

Wyróżnia się wiele rodzajów makaronu:

  • Anelli
  • Abachini
  • Agnolotti
  • Barbine
  • Bavette, Bavettine
  • Bigoli
  • Bucatini
  • Campanelle
  • Canalini
  • Cannelloni
  • Capellini, Capelli d'Angelo
  • Cappelletti
  • Casarecce
  • Casoncelli
  • Castellane
  • Cataneselle
  • Cavatelli
  • Celentani
  • Chifferi
  • Chitarrine
  • Conchiglie
  • Cocci di Sicilia
  • Conchiglioni
  • Corallini
  • Cotelli, Cavatappi
  • Creste di Gallo
  • Cavalline
  • Ditali, Ditalini, Ditaloni
  • Eliche
  • Fagottini
  • Farfalle , Farfalline, Farfalloni
  • Fettuccine
  • Filini
  • Fisarmoniche
  • Fregnacce
  • Fusilli
  • Garganelli
  • Gemelli
  • Girandole
  • Girandole
  • Gnocchi , Gnocchetti
  • Gobbetti
  • Gramigna
  • Grattini, Grattoni
  • Lancette
  • Lasagne , Lasagnette
  • Linguine
  • Limoncini
  • Maccheroni, Maccheroncini
  • Mafaldine
  • Maltagliati
  • Maniche, Mezze maniche
  • Mezzelune
  • Midolline
  • Orecchiette
  • Paccheri
  • Pappardelle
  • Penne, Penne Rigate
  • Pici
  • Pireneri
  • Pipette Rigate
  • Puntine
  • Pizzoccheri
  • Quadretti
  • Ravioli
  • Reginette
  • Riccioli
  • Ricciutelle
  • Rigatoni
  • Risi, Risoni
  • Rotelle, Ruote
  • Sedani, Sedanini
  • Sorprese
  • Sospetti
  • Spaccatelle
  • Spaghetti , Spaghettini, Spaghettoni
  • Spighe
  • Stelle, Stelline
  • Strangozzi
  • Stringoli
  • Strozzapreti
  • Tagliatelle
  • Taglierini
  • Tagliolini
  • Tempestine
  • Torchietti
  • Tortellini
  • Tortelloni
  • Tortiglioni
  • Tripolini
  • Trenette
  • Vermicelli, Vermicellini
  • Ziti, Zitoni

Linki zewnętrzne


Inne hasła zawierające informacje o "Makaron":

Żywność syntetyczna ...

Przemysł młynarski ...

Kuchnia włoska ...

Makaron Niektóre rodzaje klasycznych MakaronówTypy MakaronówMakaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki , wody i niekiedy ...

Kuchnia chińska Zupa z pierożkami wonton i MakaronemPrzekąski dim sum Kurczak gongbaoBudyń z tofu Kuchnia chińska to zbiorcza nazwa wszystkich zwyczajów ...

Wołek zbożowy przypadku braku ziarna larwy mogą się rozwijać w produktach mącznych takich jak Makaron czy suszony chleb. Samica rozpoczyna składanie jaja w ziarnie od wygryzienia ...

Latający Potwór Spaghetti ...

Borowik szlachetny ...

Dieta bezglutenowa ...

Kasza manna ...


Inne lekcje zawierające informacje o "Makaron":

Jedzenie (plansza 17) mag Bratkartoffeln oder Nudeln mit Schinken und Käse überbacken. Lubię pieczone ziemniaki albo Makaron zapieczony z szynką i serem. Der Schmelzkäse – ser topiony So ein Käse! ...

Jedzenie (plansza 14) e height=380 width=770 > Makaron – die Nudel Nudeln sind beliebig geformte Teigwaren, die vor dem Verzehr ...

Higiena i choroby układu pokarmowego (plansza 4) człowiek powinien przeciętnie zjadać: 6 - 11 porcji produktów zbożowych: pieczywo, ryż, Makaron 3 - 5 porcji warzyw 2 - 4 porcji owoców 2 ...





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie