Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Akrylamid

Akrylamid

Akrylamid
Ogólne informacje
Nomenklatura systematyczna ( IUPAC ):
prop-2-enoamid
Inne nazwyakryloamid, 2-propenoamid, amid kwasu 2-propenowego (akrylowego)
Wzór sumarycznyC3H5NO
SMILES
C=CC(=O)N
Masa molowa 71,08 g / mol
Wyglądbiałe ciało stałe o charakterystycznym zapachu
Identyfikacja
Numer CAS 79-06-1
PubChem 6579[1]
Niebezpieczeństwa
MSDS Zewnętrzne dane MSDS
Zagrożenia wg  Dyrektywy 67/548/EWG , zał. I[2]
Toksyczny
Toksyczny
(T)
NFPA 704

2
3
2
 
Temperatura zapłonu 138 °C
Temperatura samozapłonu 424 °C
Zwroty ryzyka R45, R46, R20/21, R25, R36/38, R43, R48/23/24/25, R62
Zwroty bezpieczeństwa S53, S45
Numer RTECS AS3325000
Podobne związki
Podobne związki akrylonitryl , akroleina
Jeżeli nie podano inaczej, dane dotyczą
warunków standardowych (25 °C, 1000 hPa)

Akrylamid (akryloamid, 2-propenoamid), C3H5NO — organiczny związek chemiczny należący do amidów (amid kwasu akrylowego ), stosowany głównie jako monomer przy produkcji poliakrylamidu .

Akrylamid tworzy się w reakcji pomiędzy asparaginą i cukrami redukującymi w wyniku tzw. reakcji Maillarda [3]. Może powstawać już w temperaturze 120 °C, optimum to 140–180 °C. Akrylamid przyczynia się do występowania m.in. nowotworów przewodu pokarmowego [4] oraz uszkadza układ nerwowy (jest neurotoksyną )[5].

Duże ilości akrylamidu powstają podczas obróbki termicznej ( smażenia w głębokim tłuszczu, pieczenia ) produktów spożywczych zawierających skrobię ( węglowodany ). Komitet ekspertów ds. Dodatków do Żywności (JEFCA – organ doradczy WHO i FAO ) podaje, że największy udział w ogólnym spożyciu akrylamidu mają chipsy ziemniaczane (16–30%), chrupki ziemniaczane (6–46%), kawa (13–39%), ciasta, ciastka i herbatniki (10–20%) oraz chleb i inne gatunki pieczywa (10–30%)[6].

W celu określenia ryzyka związanego z przetwarzaniem żywności w wysokich temperaturach, a w szczególności powstawania wówczas akrylamidu, Komisja Europejska sfinansowała w 2003 roku 3-letni projekt HEATOX. Wyniki badań wykazały, że istnieją sposoby na zmniejszenie stopnia narażenia na działanie akrylamidu, jak również że zawartość akrylamidu w pożywieniu przygotowywanym w domu jest minimalna w porównaniu do produkcji przemysłowej lub prowadzonej w restauracjach[7].

Konfederacja Producentów Żywności i Napojów Unii Europejskiej (CIAA) opublikowała broszurę zawierającą wskazówki, jakie środki powinni stosować producenci żywności oraz konsumenci, aby zmniejszyć zawartość akrylamidu w produktach spożywczych[8].

Istotnym źródłem akrylamidu jest również dym tytoniowy [9].

Przypisy

  1. Akrylamid – podsumowanie ( ang. ). PubChem Public Chemical Database.
  2. Akrylamid ( pol. ) European chemical Substances Information System . IHCP . [dostęp 2010-09-27].
  3. D.S. Mottram, B.L. Wedzicha, A.T. Dodson. Acrylamide is formed in the Maillard reaction. „Nature”. 419 (6906), ss. 448–449 (2002). doi:10.1038/419448a . 
  4. Acrylamide: Carcinogenic Potency Database ( ang. )
  5. A.S. Kuperman. Effects of acrylamide on the central nervous system of the cat. „J. Pharmacol. Exp. Ther.”. 123 (3), ss. 182–192 (1958). 
  6. JECFA Report TRS 930-JECFA 64/8 ( ang. ).
  7. HEATOX Heat-generated food toxicants: identification, characterisation and risk minimisation ( ang. ).
  8. The CIAA Acrylamide "Toolbox" ( ang. ).
  9. H.W. Vesper, J.T. Bernert, M. Ospina, T. Meyers, L. Ingham, A. Smith, G.L. Myers. Assessment of the Relation between Biomarkers for Smoking and Biomarkers for Acrylamide Exposure in Humans . „Cancer Epidemiol Biomarkers Prev”. 16 (11), ss. 2471–2478 (2007). 


Inne hasła zawierające informacje o "Akrylamid":

Frytki ...

Kategoria:Substancje toksyczne ...

Akrylamid AkrylamidOgólne informacjeNomenklatura systematyczna ( IUPAC ):prop-2-enoamidInne nazwyakryloamid, 2-propenoamid, amid kwasu 2-propenowego (akrylowego)Wzór sumarycznyC3H5NO SMILES C=CC(=O)N Masa molowa 71,08 ...


Inne lekcje zawierające informacje o "Akrylamid":

Hasło nie występuje w innych lekcjach!





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie