Schemat układu pokarmowego człowieka
Układ pokarmowy (
łac.
systema digestorium) – system połączonych funkcjonalnie narządów służących zapewnieniu dostarczania organizmowi odpowiedniej ilości
wody
i
składników odżywczych
.
Zdecydowana większość składników pokarmowych (węglowodany, tłuszcze, białka), aby mogła zostać przyswojona musi wcześniej zostać strawiona, co polega na rozłożeniu wielkocząsteczkowych organicznych związków chemicznych na ich proste składniki budulcowe.
Złożony proces czynności układu pokarmowego można podzielić na kilka powiązanych ze sobą i skoordynowanych czynności:
- przesuwanie treści pokarmowej wzdłuż przewodu pokarmowego (perystaltyka)
- trawienie (połączone z wydzielaniem soków trawiennych i żółci)
- wchłanianie (absorpcja)
- czynność układu krążenia (krążenie krwi, chłonki, układ wrotny)
- koordynacja czynności układu pokarmowego (regulacja nerwowa, hormonalna, za pomocą autakoidów)
U ssaków układ pokarmowy można podzielić na następujące części:
Budowa układu pokarmowego jest silnie zależna od rodzaju pokarmu trawionego przez zwierzę – na przykład u
drapieżników
mięsożernych jest on krótki, natomiast u
roślinożernych
dłuższy z powodu konieczności trawienia większej ilości pokarmu trudno przyswajalnego.
Zobacz też