Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Frytki

Frytki

Frytki
Smażenie frytek

Frytki ( franc. pommes de terre frites czyli ziemniaki smażone) – rozdrobnione, pokrojone w kształt słupków, ziemniaki smażone w głębokim tłuszczu (tradycyjnie, w kraju pochodzenia – Belgii , stosowano do smażenia łój wołowy). Stosowane jako dodatek do potraw pieczonych lub smażonych, np. ryb .

Frytki powinny być sporządzane ze specjalnych odmian ziemniaków , zawierających duże ilości skrobi i o podłużnym kształcie bulwy . Frytki wytworzone z takich odmian ziemniaków nie wchłaniają dużych ilości tłuszczu, przez co są smaczniejsze i mniej ciężkostrawne.[] Do smażenia frytek używa się frytkownic , chociaż można je smażyć także w innych naczyniach czy na patelni .

Pod względem dietetycznym frytki są potrawą ciężkostrawną. Zawierają dużo tłuszczu , który poddany został wysokiej temperaturze smażenia.

Spis treści

Szkodliwość frytek

Podczas obróbki termicznej frytek powstają duże ilości akrylamidu .[] Jest on substancją silnie toksyczną o działaniu rakotwórczym. Akrylamid przyczynia się do występowania nowotworów przewodu pokarmowego oraz uszkadza układ nerwowy.

Przyrządzenie

Obrane, wypłukane i dokładnie osuszone ziemniaki, odpowiednio pokrajane ("paille" – słomka, "allumettes" – grubość zapałki, "chips" – plasterki, "Pont-Neuf" – słupki o szerokości 1 cm itp.) smaży się najpierw w 170-175 °C ok. 3 minut, a następnie dosmaża na złoto w 190 °C. Stosując dobre techniki smażenia, można spowodować, aby frytki były mniej ciężkostrawne. Można je np. usmażyć z użyciem oleju z ryżu (mniej wnika w potrawy niż inne oleje, posiada wysoką temperaturę dymienia rzędu 210 °C, co powoduje, że nie przypala się w nawet podczas długiego smażenia) oraz w niższej temperaturze (rzędu 130-150 °C). Wadą tego rozwiązania jest dłuższy okres smażenia. Smażąc frytki warto do tego celu używać frytkownicy z wbudowanym termostatem (nie dopuszcza do przekroczenia określonej temperatury, czyli w efekcie przegrzewania się oleju).

Sposoby spożycia frytek

Na całym świecie istnieje wiele preferencji odnośnie spożywania frytek. Standardem jest jedzenie frytek tylko posolonych, z keczupem, rzadziej z majonezem i z octem, co preferują Brytyjczycy.

W Wielkiej Brytanii spożywa się rybę z frytkami ( fish and chips ). W Stanach Zjednoczonych oraz w wielu krajach Europy są spożywane z solą i/lub ketchupem, można także je spożyć z kotletami schabowymi . Czasami są spożywane z "sosami domowej roboty", np. wymieszany majonez , ketchup oraz musztarda . Frytki można jeść zarówno ręką, jak i widelcem.

Zobacz też


Inne hasła zawierające informacje o "Frytki":

Kuchnia grecka ...

Fast food ...

Ziemniak ...

Chipsy ...

Frytki FrytkiSmażenie frytekFrytki ( franc. pommes de terre frites czyli ziemniaki smażone) – rozdrobnione, ...

Amerykańska odmiana języka angielskiego ...

Portal:Stany Zjednoczone ...

Keczup ...

Kategoria:Fast foody ...

Junk food ...


Inne lekcje zawierające informacje o "Frytki":

W restauracji (plansza 19) potatoes- French fried, mashed, or baked. K: Ma Pan wybór ziemniaków – Frytki, puree lub zapiekane. Customer: I’ll have the baked ones. Do you ...

118. Problem wyżywienia ludności (plansza 9) ...

019. Artykuły spożywcze (plansza 18) niesmakuje. Ich habe Lust auf Pomes, aber ich habe kein Öl. Mam ochotę na Frytki, ale nie mam oleju. Ich habe keinen Zucker, weil ich den Tee ...





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie