Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Aktualna kategoria: Nauka » Geografia » Gimnazjum - lekcje

1...567891011121314151617181920212223
Lekcja: "Rolnictwo na świecie – produkcja zwierzęca, problemy rolnictwa"
Systemy żywieniowe na świecie


2. Normalny system żywieniowy cechuje kraje o średnim poziomie rozwoju gospodarczego, np. Polskę, Czechy, Węgry.
3 i 4 Niedostateczny i głodowy system żywieniowy – obejmuje ok. 65% ludności świata, żyjących przede wszystkim w krajach, gdzie mają miejsce klęski żywiołowe lub wojny domowe (czy plemienne).

Według danych Światowej Organizacji do spraw Rolnictwa i Wyżywienia (FAO) ok. 850 mln ludzi na świecie cierpi z powodu niedożywienia. Konsekwencją niedożywienia są różne dysfunkcje organizmu, które w skrajnych przypadkach prowadzą do śmierci. Największy odsetek niedożywionej ludności występuje w krajach afrykańskich. Praktycznie biorąc w każdym z państw, nawet o wysokim poziomie rozwoju gospodarczego, występują grupy ludności okresowo niedożywionej.

Są to np. kraje, gdzie panuje susza, kraje Sahelu (Mali, Mauretania, Niger, Czad, Senegal), gdzie spożycie kilokalorii często nie przekracza 2 000 kcal (w Etiopii około 1 750 kcal).
Niemal we wszystkich krajach ubogich spożywaną żywność cechuje jednorodność, co wpływa na deficyt ważnych składników pokarmowych, niezbędnych od prawidłowego funkcjonowania organizmu.
<< Poprzednia plansza   Następna plansza >>
Pobierz lekcję

Udostępnij link do tej lekcji innym uczniom:




Zgłoś uwagę do lekcji:




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie