Systemy żywieniowe na świecie
2. Normalny system żywieniowy cechuje kraje o średnim poziomie rozwoju gospodarczego, np. Polskę, Czechy, Węgry.
3 i 4 Niedostateczny i głodowy system żywieniowy – obejmuje ok. 65% ludności świata, żyjących przede wszystkim w krajach, gdzie mają miejsce klęski żywiołowe lub wojny domowe (czy plemienne).
Według danych Światowej Organizacji do spraw Rolnictwa i Wyżywienia (FAO) ok. 850 mln ludzi na świecie cierpi z powodu niedożywienia. Konsekwencją niedożywienia są różne dysfunkcje organizmu, które w skrajnych przypadkach prowadzą do śmierci. Największy odsetek niedożywionej ludności występuje w krajach afrykańskich. Praktycznie biorąc w każdym z państw, nawet o wysokim poziomie rozwoju gospodarczego, występują grupy ludności okresowo niedożywionej.
Są to np. kraje, gdzie panuje susza, kraje Sahelu (Mali, Mauretania, Niger, Czad, Senegal), gdzie spożycie kilokalorii często nie przekracza 2 000 kcal (w Etiopii około 1 750 kcal).
Niemal we wszystkich krajach ubogich spożywaną żywność cechuje jednorodność, co wpływa na deficyt ważnych składników pokarmowych, niezbędnych od prawidłowego funkcjonowania organizmu.
|