Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Aktualna kategoria: Nauka » Geografia » Gimnazjum - lekcje

123456789101112131415161718...2223
Lekcja: "Rolnictwo na świecie – produkcja zwierzęca, problemy rolnictwa"
Owce

Chów owiec rozwija się w klimacie suchym, zarówno ciepłym, jak i chłodnym, na obszarach o urozmaiconej rzeźbie terenu i stosunkowo słabych pastwiskach. Z tych zwierząt otrzymuje się skóry, mięso, futra, wełnę, mleko, a z niego różne przetwory. Wysoką jakość wełny otrzymuje się z hodowli w klimacie o gorącym lecie, chłodnej zimie i znacznych dobowych wahaniach temperatury. Owce hoduje się głównie dla wełny. W wielu krajach (Mongolia, Afganistan, Turcja, Pakistan) spożycie baraniny i mleka owczego stanowi jednak podstawę konsumpcji produktów zwierzęcych.
Wyszczególnienie
W mln sztuk
Na 1 ha użytków rolnych
Świat
1071,3
22
Australia
72,7
17
Brazylia
16,8
6
Chiny
128,6
23
Indie
65,7
36
Meksyk
7,8
7
Argentyna
12,5
10
Polska
0,2
1
Państwa przodujące w hodowli owiec w 2009 r [w mln sztuk]:
  1. Chiny – 128,6
  2. Australia – 72,7
  3. Indie – 65,7
  4. Iran – 53,8
  5. Sudan - 51,6
<< Poprzednia plansza   Następna plansza >>
Pobierz lekcję

Udostępnij link do tej lekcji innym uczniom:




Zgłoś uwagę do lekcji:




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie