Lekcja: "Rolnictwo na świecie – produkcja zwierzęca, problemy rolnictwa"
Problemy rolnictwa w krajach wysoko rozwiniętych
W krajach wysoko rozwiniętych gospodarczo głównym problemem jest nadprodukcja rolnicza.
Nadwyżka produktów rolniczych na rynku powoduje spadek ich cen i nieopłacalność produkcji. Coraz częściej kontrolowane jest to przez organizacje międzynarodowe. Na przykład w krajach Unii rolnictwo jest dotowane, co umożliwia utrzymanie odpowiednich cen żywności, zapewniających opłacalność tej gałęzi gospodarki.
W krajach, gdzie wyraźny jest postęp agrotechniczny czy poprawa ochrony roślin, powstał nadmiar żywności. Przykładem tego mogą być Stany Zjednoczone i Kanada, które przed II wojną światową eksportowały 5 mln ton zbóż a w latach 80. już prawie 120 mln ton.
Większość nadwyżek żywności kierowana jest do krajów byłego ZSRR, Azji i Afryki.
Mimo, krajów, gdzie produkowana jest ogromna nadwyżka żywności, ludzie na świecie głodują, co niestety stwarza kolejny poważny problem globalny.
Kolejny problem to nadmierne nawożenie i stosowanie środków ochrony roślin. Stosuje się te zabiegi w celu uzyskania większych plonów i poprawienia jakości zbiorów.
Duża ilość nawozów mineralnych prowadzi również do chemicznej degradacji gleb. Teoretycznie dorodniejsze plony okazują się mało trwałe w przechowywaniu, zawierają szkodliwy nadmiar azotanów i azotynów, rośliny wykazują objawy chorób fizjologicznych, będących efektem przenawożenia różnymi makro i nawet mikroelementami.