Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Aktualna kategoria: Nauka » Geografia » Gimnazjum - lekcje

1...567891011121314151617181920212223
Lekcja: "Rolnictwo na świecie – produkcja zwierzęca, problemy rolnictwa"
Systemy żywieniowe na świecie

Według badań z zakresu medycyny przyjmuje się, że do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka potrzeba w ciągu doby 2300- 2700 kalorii oraz ok. 80 g białka. Szacunkowe określenie potrzeb życiowych ludności jest bardzo trudne, bo zależą one od płci, wieku, rodzaju wykonywanej pracy, stanu zdrowia, klimatu i pory roku. O wartości i ilości spożywanego pokarmu decydują przede wszystkim osobiste dochody poszczególnych ludzi, a w skali społeczeństwa Produkt Krajowy Brutto, przypadający na jednego mieszkańca.

Odnosząc się do norm spożycia kalorii sklasyfikowano 4 systemy żywieniowe:
  1. Obfity powyżej 2800 kalorii na dobę i więcej niż 80 gramów białka.
  2. Normalny 2400-2800 kalorii na dobę i 50-80 gramów białka.
  3. Niedostateczny 2000-2400 kalorii na dobę i mniej niż 50 gramów białka.
  4. Głodowy poniżej 2000 kalorii na dobę.

1. System żywieniowy obfity cechuje kraje wysoko rozwinięte pod względem gospodarczym, mający duży dochód narodowy na 1 mieszkańca. W strukturze spożycia zachowuje się prawidłowe proporcje między podstawowymi składnikami pokarmowymi, uwzględniając zróżnicowaną dietę. Do tych krajów należą m.in. Dania, Szwecja, Wielka Brytania, Niemcy i Stany Zjednoczone.
<< Poprzednia plansza   Następna plansza >>
Pobierz lekcję

Udostępnij link do tej lekcji innym uczniom:




Zgłoś uwagę do lekcji:




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie