Lekcja: "Rolnictwo na świecie – produkcja zwierzęca, problemy rolnictwa"
Systemy żywieniowe na świecie
Według badań z zakresu medycyny przyjmuje się, że do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka potrzeba w ciągu doby 2300- 2700 kalorii oraz ok. 80 g białka.
Szacunkowe określenie potrzeb życiowych ludności jest bardzo trudne, bo zależą one od płci, wieku, rodzaju wykonywanej pracy, stanu zdrowia, klimatu i pory roku.
O wartości i ilości spożywanego pokarmu decydują przede wszystkim osobiste dochody poszczególnych ludzi, a w skali społeczeństwa Produkt Krajowy Brutto, przypadający na jednego mieszkańca.
Odnosząc się do norm spożycia kalorii sklasyfikowano 4 systemy żywieniowe:
Obfity powyżej 2800 kalorii na dobę i więcej niż 80 gramów białka.
Normalny 2400-2800 kalorii na dobę i 50-80 gramów białka.
Niedostateczny 2000-2400 kalorii na dobę i mniej niż 50 gramów białka.
Głodowy poniżej 2000 kalorii na dobę.
1. System żywieniowy obfity cechuje kraje wysoko rozwinięte pod względem gospodarczym, mający duży dochód narodowy na 1 mieszkańca. W strukturze spożycia zachowuje się prawidłowe proporcje między podstawowymi składnikami pokarmowymi, uwzględniając zróżnicowaną dietę. Do tych krajów należą m.in. Dania, Szwecja, Wielka Brytania, Niemcy i Stany Zjednoczone.