Lekcja: "Rolnictwo na świecie – produkcja zwierzęca, problemy rolnictwa"
Problemy rolnictwa na świecie
Intensywny rozwój rolnictwa na świecie jest przyczyną różnorodnych problemów, występujących zarówno w krajach rozwijających się, jak i wysoko rozwiniętych.
W krajach rozwijających się wielkość obszarów, które mogą być wykorzystywane rolniczo maleje. Główne tego powody to: erozja, procesy pustynnienia, zwiększające się zasolenie gleb.
Na skutek silnego wiatru lub intensywnych opadów deszczu gleba pozbawiona roślinności ulega erozji, w wyniku czego staje się jałowa.
Erozja gleb na wielką skalę zachodzi m.in. W Himalajach. W ciągu ostatnich kilkunastu lat zaczęto tu uprawiać ziemniaki na granicy lasów i krzewów (3000-4000 m n.p.m.). Przy występujących tam obfitych opadach, gdzie usunięto szatę roślinną, gleba ulega gwałtownemu spłukiwaniu.
W celu ochrony gleb przed erozją zaleca się na stokach orkę wzdłuż poziomic, nigdy zaś wzdłuż stoku.
Pustynnienie występuje głównie na obszarach o małej ilości opadów i na terenach przyległych do pustyń, na obszarach suchych, półsuchych i półwilgotnych. Główne powody pustynnienia to: Wypas dużej ilości zwierząt na niewielkich obszarach powodująca, że roślinność jest zjadana szybciej, niż może odrastać. Pozbawiona w ten sposób roślinności gleba ulega pustynnieniu. Uniemożliwia to uprawę pól i w znacznym stopniu utrudnia chów zwierząt.
Do powiększania się obszaru pustyń przyczynia się także zwyczaj wypalania traw. Gdy roślinność zostaje spalona, podczas długiej pory suchej wierzchnia warstwa gleby staje się pylista i łatwo ulega wywiewaniu.