Czerwień Allura AC (
E129
) —
organiczny
związek chemiczny
, ciemny, pomarańczowoczerwony,
spożywczy
, smołowy
barwnik azowy
. Używana zwykle jako
sól
sodu
, ale również
wapnia
, bądź
potasu
. Jej
absorbancja
w wodnym
roztworze
wynosi około 504
nm
.
Czerwień Allura w napoju truskawkowym
Czerwień Allura w słodyczach
Zastosowanie
Pierwotnie wprowadzona w
USA
jako substancja zastępująca
amarant
.
Dziś w przemyśle spożywczym jest używana do produkcji napojów (
gazowanych
i niegazowanych) wyrobów cukierniczych (głównie
ciast biszkoptowych
) i galaretek w proszku, a także
płatków zbożowych
,
kasz
i
herbatników
czekoladowych
. Znajduje także zastosowanie w przemyśle
kosmetycznym
(np.
szminki
) oraz
farmaceutycznym
[3].
Działanie niepożądane
Może wywoływać
typowe dla barwników azowych działania niepożądane
, ponadto ma szkodliwy wpływ na
płodność
u
zwierząt
[3]. Podejrzewa się, że powoduje pseudo-alergie skóry lub dróg oddechowych, zwłaszcza w przypadku nietolerancji na
aspirynę
lub
kwas benzoesowy
[4].
Czerwień Allura AC jest
kancerogenna
[3].
Regulacje prawne
Pomimo że
Unia Europejska
dopuszcza jej użycie jako
barwnika spożywczego
, w
Danii
,
Belgii
,
Szwajcarii
,
Francji
i
Szwecji
jej stosowanie jest zakazane[5]. W
Norwegii
obowiązywał zakaz stosowania w latach
1978
–
2001
, kiedy była legalnie używany tylko w wyrobach alkoholowych i niektórych produktach rybnych[6].
Przypisy
- ↑
Czerwień Allura AC – podsumowanie
(
ang.
). PubChem Public Chemical Database.
- ↑ 2,0 2,1 2,2
Czerwień Allura AC
(
ang.
•
pol.
) w katalogu produktów Sigma-Aldrich. [dostęp 2010-09-23].
- ↑ 3,0 3,1 3,2 Bill Statham: E213: Tabele dodatków i składników chemicznych. Warszawa: Wydawnictwo RM, 2006, s. 336. .
- ↑
Zusatzstoffe-online.de
- ↑
E129
, UK Food Guide, a British food additives website. Last retrieved 20 May, 2007.
- ↑
Norwegian Food Safety Authority