|
Amarant (chemia)
Amarant (chemia)Amarant (
E123
) – organiczny
związek chemiczny
z grupy
azozwiązków
. Syntetyczny, nieziarnisty, ciemnoczerwony
spożywczy
barwnik smołowy, zakazany w niektórych krajach.[1] Ma dobrą wytrzymałość na wysoką temperaturę i światło. Jest stabilny do
temperatury
120
°C
[2]. Istnieją badania dowodzące jego
mutagenności
[3].
Dopuszczalne dzienne spożycie
wynosi 0,5
mg
/
kg
ciała.[4] ZastosowanieNajczęściej stosuje się go w postaci
soli
trójsodowej
, która dobrze rozpuszcza się w roztworach wodnych[5]. Wykorzystuje się go głównie do produkcji kosmetyków (np.
szminek
,
róży kosmetycznych
). Choć barwnik ten wycofywany jest z użycia w produktach spożywczych, to nadal można go znaleźć m.in. w:
ciastach
i
galaretkach
w proszku,
płatkach śniadaniowych
, bezalkoholowych i niskoprocentowych
napojach alkoholowych
,
kawiorze
i przetworach z
czarnej porzeczki
. Działanie niepożądane[1]Amarant może powodować
typowe dla barwników azowych działania niepożądane
. Poza tym może być przyczyną
nieżytu nosa
, a także wpływać na
płodność
,
wątrobę
i
nerki
. Jest
kancerogenny
i
teratogenny
. Spożywany przez kobiety w
ciąży
może wywoływać u dziecka
wady wrodzone
. U
szczurów
może powodować powstawanie
guzów
.[4] Przypisy
Inne hasła zawierające informacje o "Amarant (chemia)":
Iloczyn
...
Oddychanie komórkowe
...
Fosforan wapnia
...
Wskaźnik
...
Grupa
...
Związek organiczny
...
Hydrobiologia
...
Wodorotlenek wapnia
...
Peter Debye
...
Michaił Łomonosow
...
Inne lekcje zawierające informacje o "Amarant (chemia)":
Aldehydy i ketony (plansza 33)
...
Węglowodory aromatyczne. Areny (plansza 24)
...
Pierwiastki bloku energetycznego d (plansza 21)
...
|
|
|
|