Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Amarant (chemia)

Amarant (chemia)

Amarant
Ogólne informacje
Nomenklatura systematyczna ( IUPAC ):
2-hydroksy-1(4-sulfono-1-naftylazo)
-naftaleno-3,6-bissfulfonian trisodu
Inne nazwyE123, czerwień FD&C 2, azorubina S,
czerwień acydowa 27, C.I. 16185
Wzór sumarycznyC20H11N2Na3O10S3
SMILES
Masa molowa 604,48 g / mol
Wyglądróżowoczerwony proszek
Identyfikacja
Numer CAS 915-67-3
Niebezpieczeństwa
MSDS Zewnętrzne dane MSDS
Zagrożenia
Drażniący
Drażniący
(Xi)
NFPA 704

2
2
2
CRYO
Temperatura zapłonu 44 °C
Zwroty ryzyka R36/37/38
Zwroty bezpieczeństwa S36/37/39
Numer RTECS QJ6550000
Jeżeli nie podano inaczej, dane dotyczą
warunków standardowych (25 °C, 1000 hPa)

Amarant ( E123 ) – organiczny związek chemiczny z grupy azozwiązków . Syntetyczny, nieziarnisty, ciemnoczerwony spożywczy barwnik smołowy, zakazany w niektórych krajach.[1] Ma dobrą wytrzymałość na wysoką temperaturę i światło. Jest stabilny do temperatury 120 °C [2]. Istnieją badania dowodzące jego mutagenności [3].

Dopuszczalne dzienne spożycie wynosi 0,5 mg / kg ciała.[4]

Zastosowanie

Najczęściej stosuje się go w postaci soli trójsodowej , która dobrze rozpuszcza się w roztworach wodnych[5]. Wykorzystuje się go głównie do produkcji kosmetyków (np. szminek , róży kosmetycznych ). Choć barwnik ten wycofywany jest z użycia w produktach spożywczych, to nadal można go znaleźć m.in. w: ciastach i galaretkach w proszku, płatkach śniadaniowych , bezalkoholowych i niskoprocentowych napojach alkoholowych , kawiorze i przetworach z czarnej porzeczki .

Działanie niepożądane[1]

Amarant może powodować typowe dla barwników azowych działania niepożądane . Poza tym może być przyczyną nieżytu nosa , a także wpływać na płodność , wątrobę i nerki . Jest kancerogenny i teratogenny . Spożywany przez kobiety w ciąży może wywoływać u dziecka wady wrodzone .

U szczurów może powodować powstawanie guzów .[4]

Przypisy

  1. 1,0 1,1 Bill Statham: E213: Tabele dodatków i składników chemicznych. Warszawa: Wydawnictwo RM, 2006, s. 336. . 
  2. Opis zastosowań
  3. MSDS Amarantu
  4. 4,0 4,1 Food-Info.net: E123: Amarant . [dostęp 2010-09-09].
  5. Dane fizykochemiczne


Inne hasła zawierające informacje o "Amarant (chemia)":

Iloczyn ...

Oddychanie komórkowe ...

Fosforan wapnia ...

Wskaźnik ...

Grupa ...

Związek organiczny ...

Hydrobiologia ...

Wodorotlenek wapnia ...

Peter Debye ...

Michaił Łomonosow ...


Inne lekcje zawierające informacje o "Amarant (chemia)":

Aldehydy i ketony (plansza 33) ...

Węglowodory aromatyczne. Areny (plansza 24) ...

Pierwiastki bloku energetycznego d (plansza 21) ...





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie