|
Ayran
AyranPrzydrozny punkt sprzedaży Przemysłowa wersja ayranu Ayran – popularny
turecki
napój wytwarzany z
jogurtu
i wody (w proporcji 2:1 lub 1:1). Zazwyczaj dodawana jest do niego
sól
, a czasami też
pieprz
. Podawany jest schłodzony, może też mieć pianę. Często spożywany jest razem z
kebabem
. Ayran jest podobny do popularnego m.in. w
Iranie
i
Armenii
napoju doogh (dugh, abdug, tahn), który jednak jest poddawany krótkiemu procesowi fermentacji i jest lekko musujący. Ayran jest także popularny w innych krajach
Bliskiego Wschodu
. Na tureckiej prowincji napojem tym podejmuje się gości. Ayran można kupić w restauracjach i sklepach, ale można też zrobić go samemu – w wersji podstawowej (jogurt, woda, sól) lub też dodać posiekaną
miętę
. Ten drugi przepis jest popularny podczas upałów – gasi pragnienie i działa odświeżająco. W Turcji ayran stanowi mocną konkurencję dla innych napojów, w tym tych produkowanych przez globalne koncerny.
Ormianie
i
Arabowie
nazywają ten napój tan i pod tą nazwą jest on popularny m.in. w
Stanach Zjednoczonych
.
Inne hasła zawierające informacje o "Ayran":
Kuchnia turecka
...
Kebab
...
Rakı
...
Ayran
Przydrozny punkt sprzedażyPrzemysłowa wersja AyranuAyran – popularny
turecki
napój wytwarzany z
jogurtu
i wody (w proporcji ...
Kategoria:Kuchnia turecka
...
Inne lekcje zawierające informacje o "Ayran":
Hasło nie występuje w innych lekcjach!
|
|
|
|