Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Aktualna kategoria: Nauka » Język niemiecki » Lekcje tematyczne

1...45678910111213141516171819202122
Lekcja: "128. Świat przypraw – część 4"

der Salbei - szałwia



In der Küche verwenden wir hauptsächlich die jungen zarten Blätter des Salbeis. Salbei besitzt eine sehr starke Würzkraft, deswegen sollten wir ihn sehr sparsam verwenden. Salbei wird sehr oft zum Fleisch und Fischgerichten verwendet. Er passt auch gut zu Schwein, Lamm, Hammel, Kalb, Kaninchen und Geflügel. Außerdem eignet er sich auch zu Salaten. Salbei harmoniert gut mit schwarzem Pfeffer und Knoblauch. Salbei nimmt man auch zum Einlegen von Gurken, zu Suppen und Pizzen.

Szałwia jest rośliną wieloletnią. Pochodzi z krajów śródziemnomorskich. Szałwia może osiągać od 50 do 100 cm wysokości. Ma mechowate łodygi oraz siwo zielone, podłużne, włochate liście. Na końcach łodyg znajdują się jasne fioletowe kwiaty. Zwykle sześć do dziesięciu kwiatów tworzy okółek. Wydzielają one charakterystyczny, gorzki i przypominający kamforę zapach, który po dotknięciu staje się bardzo intensywny.
<< Poprzednia plansza   Następna plansza >>
Pobierz lekcję

Udostępnij link do tej lekcji innym uczniom:




Zgłoś uwagę do lekcji:




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie