Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Aktualna kategoria: Nauka » Język niemiecki » Lekcje tematyczne

123456789101112131415161718...2122
Lekcja: "128. Świat przypraw – część 4"

der Piment - ziele angielskie


Piment schmeckt und riecht ein bisschen nach Pfeffer, Muskat, Nelken und Zimt. Er wird in der Küche sehr oft verwendet. Er eignet sich zu Wurstwaren, Backwaren, Fleisch- und Fischchgerichte, Spinat, Suppen und Sauerbraten. Er passt auch zu Saucen, Marinaden und Honigkuchen. Gemahlener Piment verliert sehr schnell an Würzkraft und Aroma, deswegen sollten wir ihn erst vor Gebrauch im Mörser zerstoßen oder in einer Mühle mahlen.

Ziele angielskie smakuje i pachnie trochę jak pieprz, gałka muszkatołowa, goździki i cynamon. W kuchni jest używane bardzo często. Nadaje się do wędlin, pieczywa, dań mięsnych i rybnych, szpinaku, zup oraz pieczeni wołowej w marynacie. Pasuje również do sosów, marynat i miodownika. Zmielone ziele angielskie bardzo szybko traci na smaku i aromacie, dlatego powinniśmy je roztłuc w moździerzu lub zmielić w młynku dopiero przed użyciem.
<< Poprzednia plansza   Następna plansza >>
Pobierz lekcję

Udostępnij link do tej lekcji innym uczniom:




Zgłoś uwagę do lekcji:




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie