Pszenica płaskurka (Triticum turgidum L. subsp. dicoccon) -
podgatunek
pszenicy szorstkiej[1]. Uprawiany od dawna, jej ślady znajdowano w grobach i zabudowaniach człowieka
przedhistorycznego
. Obecnie rzadko w uprawie, głównie w rejonie
zakaukaskim
i w
Republice Tatarskiej
.
Kłos
jest płaski, wąski i łamliwy, dwuziarnisty. Z ziarna przyrządza się
kaszę
i
mąkę
do wypieku placków.
Przypisy
↑Triticum turgidum L. subsp. dicoccon(
ang.
). USDA, ARS, National Genetic Resources Program. Germplasm Resources Information Network - (GRIN). [dostęp 5 listopada 2008].
Bibliografia
Rośliny użytkowe, Wiedza Powszechna, Warszawa, 1966
Inne hasła zawierające informacje o "Pszenica płaskurka":
Wiatr na Ziemi nie może wiać szybciej niż 520 km/h, jest to spowodowane siłami, które wpływają na cząsteczki powietrza (m .in. przyciąganie, tarcie, różnice ciśnień powietrza).