Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Aktualna kategoria: Nauka » Biologia » Gimnazjum - lekcje

1...78910111213141516171819202122232425
Lekcja: "Higiena i choroby układu pokarmowego"
Skażenie żywności

Przyczyną wielu chorób jest skażenie żywności substancjami chemicznymi. Do najczęstszych zanieczyszczeń żywności należą:

Związki azotu dostają się do pokarmów głownie z powodu przenawożenia pól nawozami sztucznymi. Nadmiar tych związków magazynują w szczególności takie rośliny jak: szpinak, sałata, buraki, rzodkiewka, marchew. Skażone warzywa mogą wywoływać bóle brzucha, nudności, wymioty i biegunki.
Metale ciężkie dostają się do roślin na terenach położonych w pobliżu zakładów przemysłowych, dróg szybkiego ruchu. Są to przede wszystkim: kadm, ołów, rtęć, arsen, miedź i cynk. Metale ciężkie znajdziemy też w mięsie i mleku krów pasących się na takich terenach. Metale ciężkie wywołują wiele chorób, zwłaszcza układu krążenia, nerek, choroby nowotworowe.

<< Poprzednia plansza   Następna plansza >>
Pobierz lekcję

Udostępnij link do tej lekcji innym uczniom:




Zgłoś uwagę do lekcji:




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie