|
Aktualna kategoria:
Nauka » Biologia » Gimnazjum - lekcje
| 1 | | | 2 | | | 3 | | | 4 | | | 5 | | | 6 | | | 7 | | | 8 | | | 9 | | | 10 | | | 11 | | | 12 | | | 13 | | | 14 | | | 15 | | | 16 | | | 17 | | | 18 | | | ... | | | 24 | | | 25 | |
Lekcja: "Higiena i choroby układu pokarmowego"
|
|
|
Higiena przygotowywania i spożywania posiłków
Aby uniknąć zatruć i wielu innych chorób związanych z układem pokarmowym należy przestrzegać zasad higieny:
myć ręce przed przygotowywaniem i spożywaniem posiłków
myć owoce i warzywa spożywane na surowo
sprawdzać datę ważności na opakowaniach produktów żywnościowych; nie spożywać produktów przeterminowanych
surowe mięso i jaja przechowywać z daleka od innych produktów spożywczych
nie używać produktów z nieszczelnych opakowań
zjadać potrawy zaraz po ich przygotowaniu; nie przechowywać zbyt długo w lodówce
nie smażyć produktów kilkakrotnie na tym samym tłuszczu
produkty spożywcze przechowywać w odpowiednich temperaturach
| |
|
|
Pobierz lekcję
|
Udostępnij link do tej lekcji innym uczniom:
|
|