Aktualna kategoria:
Nauka » Język niemiecki » Lekcje tematyczne
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21
Lekcja: "Żywność i żywienie"
Ryby, przyprawy
-
poissons, épices
ryby - poissons
crevettes (krewetki )
crabes (kraby )
huîtres (ostrygi )
crampons (raki )
sprats (szprotki )
sardines (sardynki )
anchois
escargots (ślimaki )
saumon (łosoś )
truite (pstrąg )
hareng (śledź )
morue (dorsz )
thon (tuńczyk )
patauger (flądra )
sole (sola )
homard (homar )
Zapamiętaj:
Je mange du poisson.
J'aime le poisson.
przyprawy - épices
sel (sól )
sucre (cukier )
farine (mąka )
semoule (kasza )
riz (ryż )
poivre (pieprz )
coriandre (kolendra )
vinaigre (ocet )
clou de girofle (goździki )
laurier (liście laurowe )
safran (szafran )
gingembre (imbir )
ail blanc (czosnek )
thym (tymianek )
origan (oregano )
raifort (chrzan )
basilic (bazylia )
marjolaine (majeranek )
estragon (estragon )
aneth (koperek )
liveche (lubczyk )
sauge (szałwia )
noix de muscade (gałka muszkatołowa )
cardamone (kardamon )
chili rouge (czerwone chili )
piment (ziele angielskie )
Udostępnij link do tej lekcji innym uczniom: