Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Aktualna kategoria: Nauka » Język niemiecki » Lekcje tematyczne

123456789101112131415161718192021
Lekcja: "Żywność i żywienie"

Obiad francuski - le déjeuner français


Troisième acte - plat principal
(danie główne)

Dans quelques régions on l'appelle le plat de résistance. (W kilku regionach nazywane jest ono daniem odporności.)
Czy wiecie, że:
dania w restauracjach mogą mieć nazwy nic nie mówiące o składzie ani wielkości danego dania. W takim przypadku należy dopytać kelnera. Ziemniaki we Francji nie są zbyt popularne. Jada się głównie frytki.


Ça peut être: (Może to być:)
bifteck (befsztyk), filet de porc grillé (polędwica wieprzowa z grilla), carré d’agneau (sztuka mięsa z jagnięciny), grillade (potrawy grillowane), escalope (steki), rôti de veau soit de bœuf soit de porc soit de mouton (pieczeń cielęca, wołowa, wieprzowa lub z baraniny), poulet, canard ou dinde rôtie (kurczak, kaczka, indyk pieczony), gibelotte de lapin (potrawka z królika), oie rôtie aux pommes (gęś pieczona z jabłkiem), accompagnés des légumes (z warzywami) par exemple: (na przykład:) salade verte (zielona sałata) ou haricots verts (fasolka szparagowa) et frittes ou pommes de terre au beurre persillé (i frytki lub ziemniaki z masłem pietruszkowym).
<< Poprzednia plansza   Następna plansza >>

Udostępnij link do tej lekcji innym uczniom:




Zgłoś uwagę do lekcji:




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie