Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Aktualna kategoria: Nauka » Język niemiecki » Lekcje tematyczne

123456789101112131415161718192021
Lekcja: "Żywność i żywienie"

Obiad francuski - le déjeuner français


Cinquième acte - dessert (deser)
qui comporte des fruits, des gâteaux, des glaces, des tartes ou des crèmes. (obejmuje zarówno owoce jak i ciasta, lody, ciastka i kremy.)
RECETTE Pêche melba (przepis na lody melba)
Disposer une ou deux boules de glace à la vanille dans une coupe à glace. (Jedną lub dwie gałki lodów waniliowych umieścić na dnie pucharka.) Déposer délicatement deux demi-pêches au sirop. (Delikatnie umieścić na nich dwie połówki brzoskwini wyjęte z syropu.) Napper les pêches de coulis de fruits rouges ou de gelée de groseilles. (Polać brzoskwinie przecierem z czerwonych owoców, albo galaretką porzeczkową.) Terminer par une belle rosace de crème chantilly légèrement sucrée. (Zakończyć piękną różą z lekko osłodzonej bitej śmietany.)
Dans les villes, les écoliers et ceux qui font la journée continue déjeunent sur leur lieux de travail - restaurants, cantines. (W miastach, dzieci szkolne i ci, którzy kontynuują pracę cały dzień jedzą obiad w stołówkach, restauracjach.)
<< Poprzednia plansza   Następna plansza >>

Udostępnij link do tej lekcji innym uczniom:




Zgłoś uwagę do lekcji:




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie