Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Aktualna kategoria: Nauka » Język niemiecki » Lekcje tematyczne

123456789101112131415161718...2526
Lekcja: "119. Świat przypraw – część 3"

der Lavendel - lawenda


Lavendel ist kein weltweit beliebtes Gewürz, aber er ist für die südfranzösische Küche typisch. Die Lavendelblätter schmecken bitter. In der Küche werden vor allem die Blüten verwendet. Da Lavendel einen charakteristischen, kräftigen Geruch und Geschmack hat (Kampfergeruch), sollte er sehr behutsam verwendet werden. Er ist ein wichtiger Bestandteil der berühmten "Herbes de Provençe". In kleinen Mengen passt Lavendel zu Gemüse und Fleisch (insbesondere zu Lamm). Er wird aber auch gerne bei Fischgerichten eingesetzt. Zu Käse wie Gorgonzola passt er auch gut.

Lawenda nie jest przyprawą popularną na całym świecie, ale jest typowa dla kuchni południowofrancuskiej. Liście lawendy mają gorzki smak. W kuchni wykorzystywane są przede wszystkim kwiaty. Ze względu na to, że lawenda ma charakterystyczny, silny zapach i smak (zapach kamfory), powinna być używana bardzo ostrożnie. Jest ważnym składnikiem słynnych "ziół prowansalskich". W małych ilościach pasuje do warzyw i mięsa (zwłaszcza jagnięciny). Jest także często stosowana w daniach rybnych. Równie dobrze pasuje do serów takich jak Gorgonzola.
<< Poprzednia plansza   Następna plansza >>
Pobierz lekcję

Udostępnij link do tej lekcji innym uczniom:




Zgłoś uwagę do lekcji:




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie