Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Aktualna kategoria: Nauka » Język niemiecki » Lekcje tematyczne

1...891011121314151617181920212223242526
Lekcja: "119. Świat przypraw – część 3"

die Nelken - goździki


Die Gewürznelken schmecken brennend-feurig, pfefferig und würzen sehr stark. Die Nelken sollten wir sehr sparsam dosieren (vor allem die gemahlenen Nelken). Die gemahlenen Nelken verlieren jedoch sehr rasch an Geschmack. Die Gewürznelken sind Universalgewürz. Sie eignen sich zu fast allen Gerichten. Sie passen gut zu Reis, Lamm, Rinder-, Schweine-, Wildschweinbraten, Fischen (wie Karpfen, Aal), Kompott, Suppen, Punsch, Glühwein und Tees. Gewürznelken sind auch Bestandteil von Currypulver. Sie passen auch zu Weihnachtsgebäck. Das Nelkenöl wird für Likör verwendet.

Goździki mają piekąco-ostry, pieprzny smak i mocno przyprawiają. Goździki powinniśmy bardzo oszczędnie dozować (przede wszystkim świeżo zmielone). Zmielone goździki tracą jednak bardzo szybko swój smak. Goździki to uniwersalna przyprawa. Nadają się do niemal każdej potrawy. Dobrze pasują do ryżu, jagnięciny, pieczeni wołowej, pieczeni wieprzowej, dziczyzny, ryb (takich jak karp, węgorz), kompotu, zup, ponczu, grzanego wina oraz herbat. Są one również składnikiem przyprawy Curry. Pasują także do wypieków świątecznych. Olejek goździkowy stosowany jest do likierów.
<< Poprzednia plansza   Następna plansza >>
Pobierz lekcję

Udostępnij link do tej lekcji innym uczniom:




Zgłoś uwagę do lekcji:




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie