Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Aktualna kategoria: Nauka » Język niemiecki » Lekcje tematyczne

123456789101112131415161718...2526
Lekcja: "119. Świat przypraw – część 3"

der Majoran - majeranek



In der Küche wird Majoran sowohl frisch als auch getrocknet verwendet. Er ist (neben Schnittlauch und Petersilie) das am meisten verwendete Gewürzkraut. Majoran hat einen würzigen, aromatischen Geschmack. Als Gewürz wird er hauptsächlich in Suppen, Saucen und Kartoffelgerichten verwendet. Majoran wird auch besonders gern zum Würzen von Wurst verwendet. Mit Majoran kann man außerdem Pilze, Tomaten, Gurken, Fische usw. würzen. Er hilft uns auch, die schweren Speisen zu verdauen. Majoran sollten wir seht sparsam dosieren.

W kuchni majeranek używany jest zarówno świeży jak i suszony. Jest on (poza pietruszką i szczypiorkiem) najczęściej stosowaną przyprawą ziołową. Majeranek ma pikantny, aromatyczny smak. Jako przyprawa jest on najczęściej używany w zupach, sosach oraz daniach ziemniaczanych. Majeranek jest również szczególnie chętnie używany do przyprawiania kiełbasy. Poza tym majerankiem możemy przyprawić grzyby, pomidory, ogórki, ryby itp. Pomaga on także w przetrawieniu ciężkich potraw. Majeranku powinniśmy używać oszczędnie.
<< Poprzednia plansza   Następna plansza >>
Pobierz lekcję

Udostępnij link do tej lekcji innym uczniom:




Zgłoś uwagę do lekcji:




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie