Z rozpadu
glikogenu powstaje
glukoza, która jest następnie poddawana
utlenianiu, w wyniku czego powstają rezerwy starczające np. na ok. pół godziny intensywnego biegu. Wówczas uruchamiane są zapasy zgromadzone w
tkance tłuszczowej. U osób prowadzących mało intensywny tryb życia, zdolność
układu krążenia i
oddechowego jest zbyt niska, by mogła zaopatrzyć pracujące mięśnie w odpowiednią dawkę tlenu. U osób tych, podczas wykonywania ćwiczeń, rośnie
„dług tlenowy”, a mięśnie nie są w stanie spalić
kwasów tłuszczowych lub glukozy znajdujących się w
mitochondriach. Tam jest przeprowadzany
beztlenowy rozkład glukozy do postaci
pirogronianu, a dalej do
kwasu mlekowego (
mleczan), który w większym stężeniu zakłóca funkcjonowanie
włókien mięśniowych. Wówczas mięśnie stają się słabsze, a ich ruch sprawia ból. Rozłożenie mleczanu odbywa się po kilkudziesięciu godzin od ustania wysiłku.