Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Aktualna kategoria: Nauka » Biologia » Liceum - lekcje

123456789101112131415161718...2728
Lekcja: "104. Metabolizm: elementy enzymologii"
Specyficzność enzymów
Bakteria E. coli
Enzymy wpływają na szybkość reakcji do tego stopnia, że może ona być kilka rzędów wielkości większa niż w przypadku katalizatorów nieorganicznych. Wynika to ze specyficzności substratowej enzymów, czyli ze zdolności enzymów do bardzo szybkiego rozpoznawania substratów. Zazwyczaj jeden rodzaj enzymów przeprowadza jeden rodzaj reakcji, wg. zasady: jeden enzym=jedna reakcja, jednak nauka poznała już enzymy posiadające kilka aktywności enzymatycznych (np. polimeraza DNA I z komórki E. coli). Podczas takiego procesu enzym nie ulega zniszczeniu i jego cząsteczka może uczestniczyć w wielu reakcjach, jednak żywotność enzymów jest ograniczona (ulegają zużyciu), a na ich miejsce pojawiają się nowe.
<< Poprzednia plansza   Następna plansza >>

Udostępnij link do tej lekcji innym uczniom:




Zgłoś uwagę do lekcji:




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie