Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Aktualna kategoria: Nauka » Biologia » Liceum - lekcje

123456789101112131415161718...2728
Lekcja: "104. Metabolizm: elementy enzymologii"
Zależność enzymów
Enzymybiałkami, więc są zależne od wielu czynników, ale przede wszystkim od pH środowiska, rodzajów aktywatorów oraz inhibitorów, a także od temperatury. Różne rodzaje substancji niskocząsteczkowych są odpowiedzialne za aktywację lub hamowanie enzymów. Hamowanie kompetycyjne (inhibicja kompetycyjna) to sytuacja, w której związek chemiczny jest podobny do substratu na tyle, że centrum aktywne go nie odróżnia. W tym oddziaływaniu o jedno centrum aktywne rywalizują ze sobą dwa rodzaje cząsteczek – substrat oraz inhibitor). Gdy zwiększy się stężenie inhibitora (związek chemiczny powodujący zahamowanie bądź spowolnienie reakcji chemicznej), to ilość wpływających na substrat cząsteczek enzymu ulegnie zmniejszeniu, co doprowadzi do spadku prędkości katalizy.
<< Poprzednia plansza   Następna plansza >>

Udostępnij link do tej lekcji innym uczniom:




Zgłoś uwagę do lekcji:




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie