Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Aktualna kategoria: Nauka » Geografia » Liceum - lekcje

12345678910111213141516171819
Lekcja: "116. Produkcja zwierzęca, rybołówstwo i rybactwo"
Produkcja zwierzęca, rybołówstwo i rybactwo
JęczmieńAutor: Wikipedia[ToAr]

Zasięg i systemy hodowli zwierząt

W państwach o rozwiniętej gospodarce przeważa chów intensywny, w którym do karmienia zwierząt stosuje się różnego rodzaju pasze (otrzymywane np. z kukurydzy, jęczmienia, soi, mączki kostnej i rybnej, słonecznika) oraz rośliny pastewne (np. łubin, lucerna, bobik, koniczyna). Bydło często wypasa się na naturalnych pastwiskach, a przed ubojem dokarmia się je paszami treściwymi. Niektóre zwierzęta (np. drób i trzoda chlewna) hoduje się w specjalnych pomieszczeniach, a w żywieniu stosuje się pasze (wpływają one np. na przyrost masy lub znoszenia większej ilości jaj). W krajach słabo zaludnionych lub opóźnionych (np. Andy i Patagonia w Ameryce Południowej oraz środkowa Afryka i Azja) w rozwoju stosuje się głównie hodowlę ekstensywną, która polega na wykorzystaniu naturalnych pastwisk.
<< Poprzednia plansza   Następna plansza >>

Udostępnij link do tej lekcji innym uczniom:




Zgłoś uwagę do lekcji:




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie